Suriname nu ook deel van ‘Container control programma’
22 Aug 2012, 15:00
foto
Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid en Troels Vester, regionale adviseur UNODC drukken elkaar de hand na de ondertekening van het document.


Suriname heeft vandaag zijn handtekening geplaatst om opgenomen te worden in de uitvoering van het geavanceerde ‘container control programma’. Hiermee is het mogelijk nauwkeurig de lading van containers die de Surinaamse havens verlaten, te onderzoeken.

Er is een haven controle unit in het leven geroepen die 1 x 24 uur per dag zal functioneren. Suriname en Guyana behoren tot de landen, in de regio die snel in dit programma zijn opgenomen. Overste Melvin Linscheer tekende in de hoedanigheid van directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president een memorandum of understanding met Troels Vester, de regionale adviseur van de United Nations Organization on Drugs & Crime (UNODC).

Belangrijke stap
Vester zegt dat binnen de regionale en internationale organisaties gehoopt wordt dat Suriname één van de belangrijkste partners wordt binnen het programma. Volgens hem heeft dit programma veel successen geboekt in vooral Latijns Amerika. Bij de ondertekening waren ook aanwezig, de ministers Michel Blokland van Volksgezondheid en Edward Belfort van Justitie en Politie, met hun staf, de Amerikaanse ambassadeur John Nay, vertegenwoordigers van de Franse, Guyanese en Braziliaanse ambassades en van de UNDP.

Volgens Linscheer heeft Suriname met de ondertekening van het document een belangrijke stap gezet in de richting van succesvol optreden tegen de transnationale criminaliteit. Hij benadrukt dat veiligheid behoort tot het hoofdbeleidsgebied van president Desi Bouterse. “De president heeft daarom bij elke gelegenheid aangegeven dat het hem ernst is met de veiligheid in het land”, stelt Linscheer.

Bedreigingen
De directeur Veiligheid deelt mee dat vanuit de transnationale criminaliteit en de georganiseerde misdaad bedreigingen op het land afkomen. Het gaat om illegale wapen-, drugs- en mensenhandel, witwaspraktijken, terrorisme, verboden goederen en belastingontduiking. Tegen deze feiten is effectieve wetgeving nodig, maar ook internationale samenwerking. De aard van deze criminele misdaden rechtvaardigt dan ook alle internationale samenwerking.

Linscheer zegt dat Suriname een geavanceerd ‘border management systeem’ aan het voorbereiden is. Dit moet de justitiële autoriteiten in staat stellen duidelijke gegevens te kunnen verzamelen over het personenverkeer. Dit systeem zal gelinkt worden met het Caribbean Basin Security Initiative (CDSI), met de Amerikaanse Law Enforcement Agentschappen, Interpol en andere internationale organisaties. Ook zal nog voor het eind van dit jaar de kustwacht operationeel worden gemaakt. De ondertekening is volgens Linscheer een bewijs dat de regering serieus en rigoureus de veiligheid in het land aanpakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May