Zwembond keert terug met 66 goud, 41 zilver en 38 brons
22 Aug 2012, 13:30
foto
Jair Halfhide op de hoogste positie om zijn gouden medaille in ontvangst te nemen.


Jair Halfhide (8) is onder de indruk van de supertrofee die de Surinaamse Zwembond heeft meegenomen uit Guyana. Suriname is kampioen geworden van de Goodwill Swimmeet 2012. De zwemdelegatie nam 66 gouden, 41 zilveren en 38 bronzen medailles mee naar huis. Jair pakte twee gouden individuele medailles en won ook goud op de 200 meter estafette wisselslag en 200 meter borstcrawl.

Aan de Goodwill Swimmeet in Guyana deden naast Suriname en Guyana ook mee Trinidad & Tobago en Barbados. Trinidad & Tobago eindigde op de tweede plaats, gevolgd door Barbados en op de vierde plek het organiserende land, Guyana. Trinidad won 27x goud 52x zilver 49x brons. De zwemdelegatie onder leiding van Kenneth Mac Donald kijkt tevreden terug op de resultaten die bereikt zijn. De delegatie keerde maandag moe maar voldaan terug naar huis.

Enorme prestatie
Jair zwemt vanaf hij twee jaar is. Hij komt uit voor 'De Dolfijn', en heeft Suriname voor het eerst mogen vertegenwoordigen tijdens de Goodwill Swimmeet 2012. Jair heeft goud gewonnen op de 50 m schoolslag en goud op de 50 m IM (een combinatie van vier slagen: vlinderslag, rugslag, schoolslag en borstcrawl).
Hij behaalde ook goud op de estafette 200 m Medley Relay (wisselslag) waar hij dus zijn beste slag (schoolslag) zwom. En ook nog een goud op de estafette 200 m freestyle (borstcrawl).

Jair zegt aan Starnieuws dat hij het spannend vond om te zwemmen tegen kinderen uit Guyana, Barbados en Trinidad & Tobago. Hij heeft veel getraind om medailles te kunnen winnen en heeft geleefd naar dit regionale evenement toe. Hij stond op zaterdagen om 5.15 uur op. Hij moest om kwart voor zes in Parima te zijn voor de training.

Volgend jaar weer
Eranka Halfhide, moeder van Jair, was ook mee met de zwemdelegatie. Ouders leveren een grote bijdrage om hun kinderen bij te staan. Zij is blij dat Suriname zo een goede beurt heeft gemaakt. Voor veel kinderen was het een enorme ervaring om mee te doen aan de zwemwedstrijden. "In Guyana stonden de kranten bol van de prestaties van Suriname", zegt Eranka.

Op 15 augustus is de delegatie met de bus vertrokken naar Nickerie. Na een overnachting in Nickerie is de tocht naar Georgetown voortgezet. "Guyana heeft een supergroot zwembad", vertelt Jair nog onder de indruk van de grote belevenis in zijn leven. "Ik ga nu nog harder trainen, want volgend jaar wil ik weer meedoen", heeft Jair zich voorgenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May