Gebruik illegale landbouwchemicaliën in Argentinië bestraft
22 Aug 2012, 22:30
foto
Het gebruik van landbouwchemicaliën in bewoonde wijken is in Argentinië afgestraft.


Een Argentijnse rechter heeft twee mensen schuldig bevonden aan het illegaal spuiten van chemicaliën in de buurt van woonwijken. Deze rechtszaak is de eerste in zijn soort in het land. De twee kregen voorwaardelijke straffen van drie jaar.

De zaak werd op de voet gevolgd in Argentinië, waar de economie sterk afhankelijk is van landbouwgrondstoffen en waar het gebruik van herbiciden wijdverspreid is. Het proces kwam tot stand nadat de lokale bevolking jarenlang campagne had gevoerd. De lokale bevolking zegt dat landbouwchemicaliën hun gezondheid hebben geschaad.

De rechtbank in Cordoba heeft de landbouwer Francisco Rafael Parra en piloot Edgardo Jorge Pancello schuldig bevonden aan schending van de regelgeving die het gebruik van de landbouwchemicaliën vlakbij huizen verbiedt. Zij zijn veroordeeld voor vervuiling van de omgeving Ituzaingo Anexo, aan de rand van Cordoba, in het centrum van de landbouwgordel van Argentinië. Een derde boer, Jorge Gabrielli, is vrijgesproken van de aanklacht.

Meer gevallen
Actievoerders hebben verheugd gereageerd op de veroordeling. Dit bevestigt de wet dat het ontsmetten in de buurt van woonwijken illegaal is, zeiden ze. Een advocaat van de aanklagers zei dat er nu meer gevallen voor de rechter zullen komen naar aanleiding van de Cordoba uitspraak. Andere activisten, van wie sommigen buiten het gerechtsgebouw hadden gekampeerd om het vonnis af te wachten, zijn boos om wat zij noemen “lichte straffen.”

De gemeenschapsorganisatie ‘Moeders van Ituzaingo Anexo’ zegt dat ze hun werk om rechtvaardigheid te zoeken bij de rechter, zullen voortzetten. De groep is in 2001 opgericht toen een lokale vrouw, Sofia Gatica, een onderzoek begon naar de lokale geboorteafwijkingen en zuigelingensterfte nadat haar pasgeboren dochter stierf aan een zeldzame ziekte.

Een apart gerechtelijk onderzoek in Argentinië overweegt het bredere vraagstuk van de effecten van landbouwchemicaliën op de gezondheid. Casafe, een groep die ondernemingen vertegenwoordigt die landbouwchemicaliën verkopen in Argentinië, zegt dat het gebruik van herbiciden en pesticiden in het land aan de internationale veiligheidsnormen zullen voldoen, zolang ze correct worden gebruikt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May