Gevangenisoproer Venezuela kost 25 levens
21 Aug 2012, 22:30
foto
Familieleden van gevangenen wachten vol angst op nieuws.


Venezolaanse autoriteiten zeggen dat ze alle maatregelen treffen om een herhaling van de bloedige gevangenis rel, die aan 25 mensen het leven heeft gekost, te voorkomen.

De gevechten braken zondag los in de Yare-gevangenis in de staat Miranda, terwijl honderden familieleden op bezoek waren. Minister Iris Varela onder wie het gevangenissenbeleid valt, zei dat er een volledig onderzoek zal komen.

Geweld tussen rivaliserende bendes in de overvolle gevangenissen van Venezuela zijn gebruikelijk. Tot nu toe zijn dit jaar meer dan 300 mensen gestorven bij soortgelijke rellen, zegt een lokale mensenrechtenorganisatie. Volgens Varela is het laatste geweld begonnen nadat een schot was afgevuurd tijdens een discussie tussen de gevangenen. Vijfentwintig mensen zijn gedood en 43 anderen zijn gewond, zei ze.

Maatregelen
"We nemen alle nodige maatregelen om een herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen, en gaan door met de ontwapening van de gevangenen," stelde Varela. Eén van de maatregelen, zei ze, is de installatie van bodyscanners in sommige gevangenissen. Over de aanpak van de ruimere problemen van de gevangenissen in Venezuela, zei de minister dat er een handjevol gewelddadige gevangenen zijn die de controle behouden door terreur. De meerderheid van de gevangenen zijn vreedzaam, "ze willen hun 'schulden' betalen en terugkeren naar hun leven", zei ze.

Volgens de niet-gouvernementele Venezolaanse gevangenissen Observatory (VPO), zijn meer dan 50.000 gevangenen ondergebracht in gevangenissen met een capaciteit van 14.000. De toestand van gevangenissen van het land is een politiek gevoelig onderwerp, met de presidentsverkiezingen van oktober in aantocht.

President Hugo Chavez heeft het ministerie van gevangenissen vorig jaar in het leven geroepen om door hervormingen van het systeem door te voeren, na een grote opstand in de El Rodeo gevangenis buiten Caracas. Chavez zei eerder dat het gevangenis systeem lang, voordat hij in 1999 aantrad, is verwaarloosd. De belangrijkste rivaal van Chavez, Henrique Capriles, zei dat de transformatie van gevangenissen “weer een andere grote leugen was van de overheid.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May