Ambassadeur Mac Donald aangesteld als voorzitter VN-commissie
19 Aug 2012, 03:00
foto


Voor het eerst heeft Suriname een vertegenwoordiger die een jaar lang leiding zal geven aan één van de zes hoofd commissies van de Verenigde Naties (VN). Ambassadeur Henry Mac Donald is formeel aangesteld als voorzitter van de Sociale, Humanitaire en Culturele Commissie van de 67ste Algemene Vergadering van de VN (2012-2013).

Mac Donald is Suriname’s permanente vertegenwoordiger bij de VN en is door de president van de Algemene Vergadering op voordracht van de Latijns-Amerikaanse en Caribische Groep (Grulac) bij de VN aangesteld als voorzitter. De Algemene Vergadering verwijst de meest sociale, humanitaire en culturele aangelegenheden naar de Derde Commissie die een scala aan sociale, mensenrechten en humanitaire kwesties ter behandeling krijgt.

Een belangrijk deel van het werk van deze commissie zal zich richten op het behandelen van mensenrechtenvraagstukken, waaronder de rapportage van de mensenrechtenraad. Deze commissie zal ook de interactie met de 34 Speciale Mensenrechten Rapporteurs ter hand nemen alsook met onafhankelijke deskundigen en de voorzitters van de diverse mensenrechten comités.

Zwaar karwei
Ambassadeur Mac Donald zegt dat hij en zijn staf naar dit moment hebben uitgekeken en klaar staan om het vele en zware werk met succes te voltooien. “Het wordt een zwaar karwei, maar we hebben gelukkig de deskundigheid in huis, dus zullen we absoluut ons land uitmuntend vertegenwoordigen.” Hij zegt uit te kijken naar vooral de resultaten op het gebied van gendergelijkwaardigheid en de ‘empowerment’ van vrouwen, jongeren en jeugdaangelegenheden alsook het belang van onderwijs en ICT voor de versnelde ontwikkeling van ontwikkelingslanden.

De Derde Commissie is ook verantwoordelijk voor het behandelen van kwesties over de positie van vrouwen en de bescherming van kinderen, inheemse en tribale volkeren en de behandeling van vluchtelingen. In haar pakket heeft de commissie ook de bescherming van de fundamentele vrijheden door uitbanning van racisme en rassendiscriminatie en het recht op zelfbeschikking.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May