Padvinders bereiden zich voor op Caribbean Cuboree
19 Aug 2012, 05:00
foto


Sjouwend met tassen en koffers stappen de padvindertjes in de rij wachtende bussen. Menig ouder pikt een traantje weg. Nog wat 'wijsheid' meegeven en een stevige brassa hier en daar. Dan start de biker zijn motorfiets en draait de sirene. Daar gaan ze dan. Driehonderd 'welpen' vertrekken in een colonne naar Para waar ze tot woensdag zullen verblijven. In het Jan Starke recreatieoord wordt een 'pre-Cuboree' afgewerkt.

De 'Caribbean Cuboree' wordt volgend jaar voor het eerst in Suriname gehouden. Jonge padvinders uit het Caribisch Gebied en andere delen van de wereld zullen gedurende 10 dagen 'fellowship' houden. De 'welpen' tussen 7 en 12 jaar zullen aan cultuuruitwisseling doen en padvinderstechnieken bijleren.

Leermoment
Humphrey Schurman, hoofdcommissaris van de Boy Scouts, verwacht volgend jaar meer dan 2.000 bezoekers. "Bij zo'n wereldevenement komen zaken als logistiek, veiligheid, infrastructuur, voeding, communicatie en transport bij kijken. Deze 'pre Cuboree' is voor ons een leermoment", licht Schurman toe.

Er is veel hulp uit de samenleving gekomen. Het ministerie van Sport & Jeugdzaken en de Carifesta-commissie hebben ook een bijdrage geleverd aan het grootse 'uitstapje' van de welpen. De driehonderd 'cubs' zijn uit verschillende districten afkomstig. Er zijn vijftig begeleiders meegereisd om het geheel in goede banen te leiden.

Schurman gelooft "dat het niet anders kan dan dat het succesvol verloopt. De opgedane kennis is van cruciaal belang om 2.000 plus gasten op te vangen volgend jaar." De 'welpen' zullen gedurende vijf dagen 'fellowship' houden, aan speurtochten meedoen, en zal het samenwerken worden verstevigd.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May