Ied-Ul-Fitr is deel van de Surinaamse identiteit
19 Aug 2012, 21:00
foto


Het Ied-Ul-Fitr feest levert een wezenlijke bijdrage aan de bevordering van wederzijds respect en onderlinge tolerantie voor elkaars geloofsovertuiging. Grote delen van onze samenleving hebben het Ied-Ul-Fitr feest als deel van de Surinaamse identiteit geaccepteerd, als één van de religieuze facetten van onze plurale natie, zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken in zijn Ied-Ul-Fitr-boodschap. Vandaag vieren moslims wereldwijd het einde van de vastenmaand, Ramadan.

In 1970 is Ied-Ul-Fitr als nationale vrije dag ingesteld. Het was in een periode waarin het nationale bewustzijn over de waard van dit feest al aanwezig is. “We kunnen de spirituele beleving van het vasten en de viering van het Ied-Ul-Fitr ook in relatie brengen met de processen in ons land die erop gericht zijn versnelde ontwikkelingen door te voeren”, zegt de bewindsman. “Het realiseren van vooruitgang gebiedt ons als volk om ons te verdiepen in kennis en wetenschap, met behoud van de hoogstaande waarden en normen van moraal en ethiek, ook geïnspireerd vanuit de geloofsovertuigingen.”

Moestadja wijst er op dat het de plicht is van elke Surinamer, ongeacht ras, geloofsovertuiging, cultuur of afkomst, te werken en te bidden voor de opbouw van ons land. “De regering heeft in haar beleid opgenomen dat elke Surinamer direct betrokken moet worden bij de uitvoering van haar ontwikkelingsprogramma. Deze betrokkenheid en participatie wordt mogelijk met de garantie voor volledige vrijheid in het beleven van de eigen geloofsovertuiging.”

Verscheidenheid cultuur
De Biza-minister benadrukt dat door de verscheidenheid in achtergrond het Surinaamse volk beschikt over een zeer grote bagage aan kennis en kunde die progressie en creativiteit in denken mogelijk maakt. “Eensgezindheid in de ingeslagen weg, samenwerking tolerantie, respect en liefde voor elkaar moeten daarom als de basis ingrediënten van onze plurale natie, positief worden ingezet in alles wat wij doen.”

Moestadja is er heilig van overtuigd dat de verscheidenheid aan cultuur en geloofsovertuiging een solide basis vormen voor ontwikkeling. “Ied-Ul-Fitr is een feestdag voor alle Surinamers, jong en oud, man en vrouw, rijk en arm. En zoals wij samen dit feest vieren, dienen wij ook gezamenlijk, zij aan zij, hand in hand, schouder aan schouder te werken aan de opbouw van ons geliefd Suriname. Ik wens u namens de regering van de Republiek Suriname een gezegende Ied-Fitr-dag toe”, eindigt Moestadja zijn boodschap.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May