Albitrouw en Sampie worden dinsdag toegelaten tot DNA
17 Aug 2012, 17:30
foto


Romeo Albitrouw en Heintje Sampie, beiden leden van de ABOP, worden de volgende week dinsdag toegelaten tot De Nationale Assemblee (DNA). Dit is vandaag besloten in een fractieleidersoverleg.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft wel een voorbehoud gemaakt. Wanneer vóór 23 augustus er een uitspraak komt in de royementskwestie van Diana Pokie en Waldi Ajaiso, kan er verandering komen in het besluit van het college.

Consequenties
Albitrouw en Sampie komen in de plaats van Pokie en Ajaiso die door de BEP zijn geroyeerd en uit het parlement zijn teruggeroepen. Simons hoopt nog altijd dat de rechterlijke macht vóór de 23ste tot een uitspraak komt over het royement. Volgens de assembleevoorzitter kan een uitspraak die in het voordeel ligt van Pokie en Ajaiso verregaande problemen hebben voor het parlement, wanneer die nieuwe mensen toelaat.

Simons vindt dat de rechterlijke macht, hoewel onafhankelijk, rekening ermee had kunnen houden dat haar uitspraak in deze kwestie van nationaal belang is en niet slechts gaat om twee parlementariërs. In het fractieleidersoverleg dat vanmorgen is gehouden, is uitvoerig van gedachten gewisseld met alle partijen die in het college zijn vertegenwoordigd.

Niks met rechtszaak te maken
Fractieleider Ronnie Brunswijk van de A Combinatie blijft erbij dat de toelating van Albitrouw en Sampie niets te maken heeft met de rechtszaak die gaande is. Hij benadrukt dat die rechtszaak slechts te maken heeft met het royement van Pokie en Ajaiso uit de BEP en niet met hun terugroeping. Overigens is het ook het royement dat Pokie en Ajaiso bij de rechter uitvechten. Juist vindt de A Combinatie voorman dat wanneer vóór de 23-ste er geen toelating plaatsvindt, er een probleem zou ontstaan voor het parlement.

Uiteindelijk is vandaag ook Simons overstag gegaan en is besloten niet langer te wachten op de uitspraak van de rechter. Simons heeft benadrukt dat het nooit haar bedoeling was langer te wachten op de uitspraak dan binnen de 30 dagen dat Albitrouw en Sampie hebben bewilligd voor het parlement. Dat hebben zij gedaan op 23 en 24 juli.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May