Wisselkantoren worden als 'bad guys' gezien
17 Aug 2012, 04:00
foto
Rabin Parmessar, voorzitter commissie van rapporteurs wet 'toezicht geldtransactiekantoren'.


De commissie van rapporteurs van de ontwerpwet 'toezicht geldtransactiekantoren' heeft indringende vragen gesteld aan de regering. Voorzitter Rabin Parmessar zei bij de behandeling van de ontwerpwet donderdag dat de commissie en de sector het discriminatoir vinden dat een geldtransactiekantoor niet tegelijkertijd wissel- en geldovermakingskantoor kan zijn. In een gesprek met deze sector zeiden betrokkenen dat ze bij het doornemen van de ontwerpwet de indruk hebben dat ze als de 'bad guys' worden gezien.

"De banken mogen wel beide transacties verrichten. Het bevordert oneerlijke concurrentie, aangezien cliënten niet geneigd zullen zijn eerst geld om te zetten in valuta bij een geldwisselkantoor, om daarna naar een andere locatie te gaan om dat over te maken, terwijl allebei handelingen wel op een en dezelfde banklocatie kunnen geschieden", betoogde Parmessar in De Nationale Assemblee.

Bankwet geldt voor beide
De commissie vindt dat de banken én de geldtransactiebedrijven onder de bankwet vallen, en dat de geldtransactiekantoren niet a priori zouden moeten worden uitgesloten van het verrichten van allebei activiteiten, indien zij aan de vereisten voldoen die voor het uitoefenen van deze twee bedrijven zijn gesteld.

Parmessar haalde aan dat indien de geldtransactiekantoren wordt verboden beide activiteiten uit te oefenen, Surinaamse ondernemers de mogelijkheid wordt ontnomen om te groeien. "We moeten Surinamers juist stimuleren om grotere ondernemers te worden. De bedrijven moeten aan de eisen voldoen, dat staat buiten kijf. Maar kan niet gesteld worden dat het juridisch niet onder één entiteit mag", stelde hij.

Aantal kantoren
Uit de inventarisatie van de commissie van rapporteurs blijkt dat in Suriname er 23 wisselkantoren (vergunninghouders) zijn en in totaal bijna 60 filialen. "Kan worden uitgegaan van een gemiddelde van 10 personeelsleden per vestiging. In de sector kom je dus op 600 directe medewerkers, met bewaking etc. erbij komt het op minimaal 1000 arbeidsplaatsen", rekende Parmessar uit.

In Suriname zijn er 7 overmakingsbedrijven: 2 Western Union, 4 MoneyGram, 1 Southern Money Wire. Er zijn in totaal 32 vestigingen en er werken ongeveer 150 personen bij deze bedrijven. De behandeling van de ontwerpwet wordt dinsdag voortgezet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May