Jeugdzaken met tienermoederproject naar districten
17 Aug 2012, 14:00
foto
Functionarissen van het onderdirectoraat Jeugdzaken zijn bezig met een onderzoek naar tienerzwangerschap in Para en Marowijne.


Het onderdirectoraat Jeugdzaken van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, is een scholierenmoeder-onderzoek begonnen in de districten Para en Marowijne. Het ministerie wil het Project Scholieren Moeders dat ook in Paramaribo is uitgevoerd, nu in deze districten uitvoeren. Echter bleek tijdens een informatiebijeenkomst met de doelgroep, de participatie niet optimaal te zijn.

Bij het onderzoek zal worden nagegaan hoe de districtsbewoners de problematiek van zwangerschappen bij meisjes die basis- en voj-scholen bezoeken, ervaren. Ook moet blijken wat de oorzaken zijn van tienerzwangerschappen in deze gemeenschappen en met welke problemen de schoolgaande moeders geconfronteerd worden voor, tijdens en na de zwangerschap. Op deze wijze kan men erachter komen aan welke vormen van hulpverlening zij behoefte hebben. Ook de huidige activiteiten die worden ontplooid op het gebied van hulpverlening aan deze moeders worden onder de loep genomen.

Participatie bij aanpak moet groter
“Het probleem van schoolgaande moeders heeft een integrale aanpak nodig en daarvoor moeten verschillende groepen, zoals scholen, buurtgemeenschappen, NGO’s en overheidsdiensten samenwerken. De participatie van de verschillende geledingen is echter niet wat het wezen moet. Hier moet verandering in komen”, stelt het onderdirectoraat.

Ook jeugdparlementariër Stefanus Ligorie van Marowijne, ziet graag dat alle relevante groepen samenwerken om eind te maken aan dit verschijnsel. Hij constateert dat bij het woord tienerzwangerschap aan heel wat aspecten wordt gedacht, zoals leeftijd, groepsdruk onder jongeren, opvoeding en de school. Hij vindt dat de betrokken meisjes de school moeten blijven bezoeken. "Het is uiteraard niet goed te spreken als een jonge vrouw om een zwangerschap van school gaat en deze niet afmaakt", meent hij. “Ik hoop dat het niet bij een onderzoek blijft, maar dat er werkelijk een structurele aanpak komt om de problematiek beheersbaar te maken.”

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May