“Het ontbreekt Suriname aan op maat gesneden onderwijs”
16 Aug 2012, 11:00
foto
De geslaagden van de pre-master opleiding van ODIBS


“We moeten niet proberen de dingen klakkeloos vanuit het buitenland te kopiëren. Wat we moeten hebben is onderwijs naar Surinaamse maatstaven.” Dhiradj Soekhai praat uit eigen ervaring. Hij heeft een eigen ICT-onderneming en speelde al een hele poos met het idee om zijn bedrijf uit te breiden.

Hij koos bewust voor de opleiding Bedrijfskundig Management aan de OD International Business School University Suriname (ODIBS). “Ik heb bewust gekozen voor deze business school vanwege de internationale erkenning van het diploma”, zegt hij aan Starnieuws. “Voor mijn bedrijf is de kennis die ik heb opgedaan van enorme waarde.”

In zijn afstudeerscriptie heeft hij getracht de uitbreiding van zijn bedrijf in detail uit te werken met een bedrijfskundige benadering. Je kijkt dan naar je concurrenten, naar de vraag of er nog plaats is voor jou in die markt, naar het financieel plaatje, hoe de uitbreiding te financieren en tal van andere zaken, somt hij op.
Hij concludeert dat er in Suriname te weinig gerichte kennis is van wat de markt vraagt. Soekhai benadrukt dat we de kwaliteit van ons onderwijs moeten afstemmen op de Surinaamse markt, “anders lopen we nog verder achter op de wereld.” Het accreditatieproces in Suriname komt maar niet van de grond, “kijk hoe lang we bezig zijn en dat terwijl we al behoorlijk achterlopen.”

Surinaamse behoefte
De uiteindelijke conclusie van zijn onderzoek is dat er plaats is voor uitbreiding van zijn bedrijf. “Er is een markt, omdat de andere ICT-bedrijven licentieplichtig zijn, wat duur is.” De uitbreiding van applicaties die de jonge ondernemer beoogt, is licentievrij en zijn de investeringen daarvoor niet groot. Hij kon dat makkelijk uit de bedrijfspot financieren.

En dan stuit hij op het probleem dat er geen gekwalificeerd kader aanwezig is. “We hebben twee mensen van buiten gehaald en dan gaan we anderen trainen”, zegt hij. Hij legt uit de applicaties die de markt nu biedt vanuit het buitenland zijn gehaald en deze vroeg of laat technische problemen geven, omdat ze simpelweg niet zijn geschreven voor de Surinaamse behoeften. En precies daar komt zijn bedrijf in. Een scala van financiële applicaties die allemaal zijn afgestemd op de Surinaamse markt en vraag.

Soekradj is één van de geslaagden van de pre-master opleiding van ODIBS. De Amerikaans erkende opleiding heeft in Suriname zijn eerste geslaagden afgeleverd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May