Suriname en Guyana op OIC-spoedtop
15 Aug 2012, 19:00
foto
De OIC-spoedtop in Mekka (Foto: Al Arabiya)


Ministers van Buitenlandse Zaken van islamitische landen zijn op een tweedaagse spoedbijeenkomst in Mekka, Saoedi-Arabië, om Syrië te schorsen uit de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). “Er is een overeenkomst om het Syrische volk te ondersteunen en ze bij te staan. We zijn het er allen over eens om het lidmaatschap van Syrië te bevriezen totdat het land zijn balans heeft herwonnen”, zei de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Rafiq Abdul Salam aan de Saudi Press Agency.

Suriname en Guyana waren ook uitgenodigd voor deze speciale top van regeringsleiders van de OIC, die gisteren is gestart en vandaag wordt afgesloten. De uitnodiging was gedaan door de Saoedische koning Abdullah Bin Abdul Aziz. Voor Suriname heeft ambassadeur Henry MacDonald de vergadering bijgewoond, terwijl het Guyanese staatshoofd is vertegenwoordigd door zijn ambassadeur en speciale afgezant George Hallaq.

De vierde buitengewone top van de OIC is het gevolg van de grote onrust in de Islamitische wereld. De crisis in Syrië heeft al aan 20.000 mensen het leven gekost en bijkans 1 miljoen mensen verdreven. De onlusten in het land zijn vorig jaar begonnen en nemen steeds ernstigere vormen aan. Saoedi-Arabië, de Verenigde Emiraten en Qatar hebben inmiddels hun burgers opgeroepen Libanon te verlaten in reactie op de groeiende onrust in het naburige Syrië. Er zijn signalen dat de crisis in Syrië overwaait naar Libanon nu er een reeks van ontvoeringen van Sunni moslims is gemeld.

Versterken banden
Naar verwachting hebben Guyana en Suriname gebruikgemaakt van het evenement om de multilaterale banden met de OIC te versterken en bilaterale relaties met de lidstaten te bevorderen. Guyana en Saoedi-Arabië zijn onlangs diplomatieke relaties aangegaan en staan op het punt ereconsuls in hun respectieve landen te benoemen. Guyana en Suriname zijn lid van de OIC, een 57-leden tellende multilaterale organisatie. Suriname is ook lid van de Islamic Development Bank (ISDB) en de Islamitische organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (ISESCO).

Onder de meer dan een dozijn aanwezige staatshoofden waren president Asif Zardari van Pakistan, de koning van Bahrein, Sjeik Hamad, de koning van Jordanië, Abdullah en de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May