Medewerkers getraind in luchtvaartveiligheid
14 Aug 2012, 18:30
foto
Een deel van de cursisten met hun certificaat. In het midden op de voorgrond Mark Karg, vertegenwoordiger Bureau Nationale Veiligheid, geflankeerd door instructeur Cosmo Wong (links) en Robby Heerenveen van Casas. (Foto: Raoul Lith)


Tien medewerkers van het Bureau Nationale Veiligheid hebben de basiscursus 'Luchthaven Veiligheid' succesvol gevolgd. Zij worden ingezet om passagiers en goederen te screenen op vluchten van en naar het binnenland. Het gaat om militairen die de basistraining hebben gevolgd en ingezet kunnen worden om de veiligheid op een luchthaven te helpen handhaven.

Mark Karg, vertegenwoordiger van het Bureau Nationale Veiligheid, wijst erop dat een spoedsituatie was ontstaan nadat criminelen uit Brazilië een aanval geopend hadden op Franse militairen in het buurland. Hierbij kwamen twee Franse militairen om het leven. Gevreesd werd dat de criminelen via zuidoost Suriname konden ontkomen. Aangezien er nauwelijks screening plaatsvond, konden ze via Zorg en Hoop naar Paramaribo uitwijken. De veiligheidsautoriteiten besloten in actie te komen.

Vervolg training
Robby Heerenveen, flight safety manager van burgerluchtvaartwaakhond Casas, merkt op dat het om basisvaardigheden gaat. De cursisten hebben geleerd waar ze naar moeten kijken en hoe ze passagiers en vracht moeten screenen op gevaarlijke spullen. Coördinator Steven Vroom vertelt dat de mannen een week lang theorie en praktijklessen hebben gekregen.

Instructeur Cosmo Wong zegt dat hierna een vervolgtraining zal komen. Nu zijn de elementaire zaken bijgebracht aan de cursisten. Heerenveen merkt op dat met deze cursus een grote bijdrage geleverd is aan het opvoeren van de veiligheid op de luchthaven. Karg deelt mee dat na een tijdje security personeel van de luchthaven de taken overneemt. De medewerkers van het Bureau Nationale Veiligheid zullen elders worden ingezet.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May