Taxichauffeurs Albina gorgelen met onfris water
15 Aug 2012, 08:00
foto


De wanorde aan de waterkant van Albina is compleet. Dagelijks wordt er in de vroege ochtend nabij de markt ongecontroleerd menselijke uitwerpselen door winkeliers in de rivier gegooid. Nog geen 75 meter stroomafwaarts maken taxichauffeurs en andere plaatselijke bewoners gebruik van het gecontamineerd rivierwater om zich te verfrissen. Daarbij wordt het water gebruikt om de mond te gorgelen. "De morgenstond heeft goud in de mond". Dit vaak geciteerd spreekwoord, wordt in Albina waar gemaakt.

De hydroloog Armand Amatali zegt desgevraagd aan Starnieuws dat menselijke uitwerpselen, zoals ontlasting en urine, behoren tot organisch vuil en bevatten ziektekiemen. "Over het algemeen breekt organisch vuil zich op een natuurlijke wijze af, echter is hiervoor tijd nodig", stelt de hydroloog. Ook kan door verdunning in de rivier de concentratie van deze verontreiniging zodanig afnemen, dat deze lager wordt. "In zo een situatie is het acceptabel", meent Amatali. Hij legt uit dat de verdunning beslist onvoldoende is en zeker binnen een afstand van 75 meter is de afbraak van deze afvalstoffen niet genoeg. Tevens dient er rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van ziektekiemen afkomstig van de uitwerpselen.

Nader onderzoek nodig
"Het is van belang dat er aandacht wordt besteed aan deze onhygiënische situatie en de nodige maatregelen worden getroffen in het belang van de volksgezondheid", vindt Amatali. Voor hem is het wenselijk nader onderzoek in te stellen om de ernst van de zaak vast te stellen.

Met het oog op de bescherming van de volksgezondheid, heeft het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) de vergunninghouders langs de waterkant van Albina schriftelijk aangemaand hun zaken in orde te brengen. Dit gebeurde in april tijdens een inspectietocht in Marowijne door de afdeling Milieu-inspectie.

Actie uitgebleven
Er is een instructietraject uitgezet voor de preventie en het verhogen van het bewustzijn van de vergunninghouders. In dit traject zouden houders van eetgelegenheden in Albina instructies worden gegeven voor de aanleg van vetputten. Hieraan voorafgaand werd een presentatie gehouden voor bestuursambtenaren van het commissariaat Marowijne.

De afdeling Milieu-inspectie van het BOG constateerde dat vergunninghouders aan de waterkant van Albina geen vetputten of drainage hebben voor de opvang van vetten en oliën. De afvoer van afvalwater is niet volgens de vergunningsvoorwaarden aangelegd. Afvoerbuizen worden gewoon met cement geplakt op de dam. Het gevolg hiervan is dat het afvoerwater in de Marowijnerivier wordt geloosd.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May