Setrowidjojo geeft startsein bouw Viskeuringsinstituut
13 Aug 2012, 19:30
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo legt de eerste officiële steen voor de bouw van het Viskeuringsinstituut te Bethesda. (Foto: Raoul Lith)


Door de eerste officiële steen te leggen, gaf minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij vandaag het startsein voor de bouw van het Viskeuringsinstituut (VKI). In dit gebouw worden kantoorruimtes en een laboratorium gehuisvest.

Het VKI komt te staan te Bethesda op het terrein van de Centrale Haven voor Visserij, waar de sector is geconcentreerd. Het is de bedoeling om de dienstverlenende faciliteiten van het ministerie zoveel mogelijk op één locatie onder te brengen.

Keuringsinstituut hard nodig
In november 2010 zijn het lab en het VKI verwoest door een brand. “In tegenstelling tot het vorige ontwerp is dit technisch aangepast, waarbij er rekening is gehouden met milieuaspecten en brandveiligheid heeft hoge prioriteit. Er is ook gekeken naar standaarden die internationaal gangbaar zijn”, zegt de minister.
Het VKI is heel belangrijk voor de visserij omdat hier vissen gekeurd worden die bestemd zijn voor export. “We moeten voldoen aan de Europese standaarden. Hun eisen zijn erg hoog; als je toegang krijgt tot Europa, heb je dan toegang tot de hele wereld”, meent Setrowidjojo. Het nieuwe gebouw moet eind van het jaar opgeleverd worden.

“Het instituut bestaat uit twee delen, de inspectie en keuring. De bouwkosten zijn geraamd op SRD 3,4 miljoen en worden door LVV betaald. De inrichting is hierbij niet inbegrepen. De visserij is de grootste verdiener in de agrarische sector en neemt 35% van de productiewaarde in beslag. In deze sector zijn ruim 5.000 mensen werkzaam.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May