DNA buigt zich over ontwerpwet financieren terrorisme
16 Aug 2012, 09:00
foto


Geldtransactiekantoren zijn gevoelig voor money laundering en het financieren van terroristische misdrijven. Het wisselen en overmaken van geld zijn belangrijke stappen voor criminele organisaties bij het verhullen van de herkomst van hun geld. Daarom zal ook deze financiële sector inzichtelijk gemaakt worden. De Nationale Assemblee behandelt vandaag de wet 'Toezicht geldtransactiekantoren'.

Onder geldtransactiekantoren vallen wisselkantoren en geldovermakingskantoren. Gelet op hun omzet zijn ze een niet te verwaarlozen element binnen het financiële stelsel.

Leemte opheffen
Er zijn diverse wetsproducten om de strijd tegen money laundering en het financieren van terrorisme aan te pakken. Er zijn echter nog leemten geconstateerd voor geldtransactiekantoren. Met de wetgeving worden de gaten die er zijn gedicht. In de memorie van toelichting staat dat met de wetgeving ook bescherming geboden wordt aan de cliënt.

Bij het uitvoeren van geldovermakingen houden de bedrijven voor korte tijd geld van het publiek onder zich. Dit brengt volgens de wetgever vanzelf risico's met zich mee. Duidelijk wordt in de wet geregeld dat een rechtspersoon niet tegelijkertijd als wisselkantoor en geldovermakingskantoor operationeel mag zijn. De toezichthoudende taak van de Centrale Bank van Suriname wordt verder aangescherpt in de wet. Ook de regelgeving wordt strak aangetrokken. Het gaat om een lijvig ontwerpwet met veertig artikelen, verdeeld over negen hoofdstukken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May