Rio de Janeiro aan zet voor Olympische Spelen
13 Aug 2012, 11:30
foto
Burgemeester Eduardo Paes van Rio de Janeiro zwaait met de Olympische vlag nadat hij deze had ontvangen van Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.


De Olympische Spelen in London zijn afgesloten met een spectaculaire muzikale ceremonie. Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge heeft officieel de overdracht gedaan aan Eduardo Paes, de burgemeester van de volgende gaststad Rio de Janeiro.

Nadat de Olympische vlag was overgedragen, werd de vlam in het Olympisch Stadion gedoofd. Rogge verklaarde kort voor middernacht de 30ste Olympische Spelen voor gesloten. “We zullen nooit de glimlach, de vriendelijkheid en de steun van de vrijwilligers, de broodnodige helden van deze Spelen, vergeten”, sprak hij.

In de drie uur durende show zagen we een aantal van de grootste namen van de Britse pop uit de afgelopen decennia, met inbegrip van de Spice Girls, George Michael en Elbow. Aan het einde van de ceremonie, die werd gadegeslagen door 10.000 atleten en 80.000 toeschouwers in het stadion samen met 26 miljoen tv-kijkers, werd de vlam op dramatische wijze gedoofd. Elk land krijgt één van de 204 bloemblaadjes van de enorme ketel.

Wereldrecords
De slotceremonie was een hulde aan de Britse muziek, mode en cultuur. Prins Harry heeft de koningin vertegenwoordigd. Terwijl burgemeester Paes zwaaide met de Olympische vlag, klonk het Braziliaans volkslied. Na de overdracht was het stadion het toneel van een mix van de culturen, muziek en dans van Rio. Over vier jaar zal Brazilië de Olympische Spelen organiseren. Lachende atleten vulden elk plekje van de vloer van het stadion, terwijl ook de laatste medailles werden uitgedeeld. Het goud van de marathon (42,192 kilometer) bij de mannen ging naar Stephan Kiprotich van Oeganda.

70.000 vrijwilligers hebben de 16-dagen van de Olympische Spelen in London tot een sprankelend geheel gemaakt. Overall winnaar van de London 2012 Spelen is de Verenigde Staten van Amerika met 46 gouden plakken en een totaal van 104 medailles. China volgt met 38 goud en een totaal van 88, terwijl gastland het Verenigd Koninkrijk met 29 goud en een totaal van 65 de derde plaats inneemt. Het is het beste resultaat van het Verenigd Koninkrijk sinds de Spelen in 1908. Op de laatste dag wist de Brit Anthony Joshua nog goud te winnen bij het boksen in de klasse super-zwaargewicht.

Tijdens de Spelen in London zijn 44 wereldrecords gevestigd, terwijl er 117 Olympische records zijn verbroken. Onder degenen die nieuwe wereldrecords hebben gevestigd zijn de Keniaanse David Rudisha op de heren 800 meter sprint en de Jamaicaanse sprint estafetteploeg, waarin de 100m en 200m sprint medaillewinnaar Usain Bolt zat. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps werd de meest gedecoreerde Olympiër in de geschiedenis, terwijl fietser Sir Chris Hoy met zijn twee gouden medailles de meest succesvolle Britse Olympiër aller tijden werd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May