Verkeersveiligheidsbeurs weerspiegelt ellende op straat
13 Aug 2012, 00:00
foto
Bezoekers van de Verkeersveiligheidsbeurs. Rechts KSV-voorzitter Helmut Gezius. (Foto: René Gompers)


De auto trekt hard op en rijdt in een rechte lijn pijlsnel vooruit. De mobiele snelheidsmeter registreert 80 km per uur en legt de verkeersovertreder op de foto vast. De 'verkeerscrimineel' stopt bij een groep mensen die zich om de politieman verzameld heeft. Die laat het vastgelegde resultaat zien terwijl hij verschillende vragen uit de groep beantwoordt. Demonstraties zijn een belangrijk onderdeel bij de 'Verkeersveiligheidsbeurs' op het KKF-terrein.

De beurs is georganiseerd door het Korps Senior Verkeersbrigadiers (KSV) en Stuurgroep Verkeersveiligheid en heeft als thema 'Naar verantwoord en veilig verkeer: waar staan we?' Helmut Gezius, voorzitter van KSV, zegt aan Starnieuws dat deze activiteit bedoeld is om het publiek bewuster te maken over de verkeerssituatie. "Het publiek schenkt niet genoeg aandacht, geeft weinig acht aan verkeersregels, en is niet 'committed' aan het verkeer. De grootste oorzaak van verkeersongevallen is menselijk falen".

Veilig verkeer
De beurs is onderdeel van het programma dat KSV en Stuurgroep Verkeersveiligheid uitvoeren om het aantal verkeersslachtoffers drastisch te verlagen én om de verkeerssituatie in het land veiliger te maken. De Verenigde Naties heeft de periode 2010-2020 tot het 'Decennium van Verkeersveiligheid' uitgeroepen om de verkeerssituatie wereldwijd aan te pakken.

Bij sommige stands kun je, afhankelijk van jouw kennis over het verkeer, prijzen winnen. De prijzen blijken moeilijk te bemachtigen omdat de verkeersregels of verkeersborden 'moeilijk te herkennen zijn'. Bij de begrafenisondernemer Poesa krijgt menigeen de kriebels van de doodskisten uitgestald tegenover de stand van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De grafieken van het ziekenhuis vertonen een stijgende lijn van verkeersongevallen vanaf het jaar 2000 waarbij 3000 verkeersongelukken werden genoteerd, tot 2011 dat meer dan 5000 gevallen telde. Bij de 'Memre Den' stand is te zien dat het cijfer voor verkeersdoden vanaf 2010 nogal stabiel is gebleven rond 87 maar dat 47 doden voor dit jaar toch veel zorgen baart.
Times of Suriname draagt met een mini-fotogalerij en journalisten ter plekke bij aan het verbeteren van de verkeersituatie. Sommige bedrijven bieden trainingen aan in 'defensief' rijden.

Te weinig bezoekers
Gezius is niet helemaal tevreden met het bezoekersaantal. Verwijzend naar het thema van de beurs zegt Gezius "dat geeft al aan waar we staan. Dit toont hoeveel deelnemers van het verkeer wel aandacht schenken aan de verkeerssituatie en bereidt is er wat aan te doen". De organisaties laten zich echter niet ontmoedigen en gaan door met het opzetten van de volgende activiteit: het uitroepen van een 'verkeerveiligheidsmaand'. Die zal duren van 15 augustus tot 15 september.

"In die vier weken moet iedereen die deelneemt aan het verkeer, aandacht schenken aan en betrokken zijn bij het verkeer", stelt Gezius. "Aandacht en betrokkenheid ontbreken bij het gros van de verkeersdeelnemers".

René Gompers

Vandaag is de laatste dag van de beurs, die van 17.00 uur tot 22.00 uur open is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May