Regering scoort magertjes bij Hugo Jabini
12 Aug 2012, 18:30
foto
Assembleelid Hugo Jabini


De regering Bouterse krijgt van haar coalitie parlementariër Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) na twee jaar nog niet eens een voldoende. Jabini die behoort tot een van de parlementariërs uit het binnenland, zegt aan Starnieuws wel positief gestemd te zijn op wat de regering zich heeft voorgenomen om te doen.

Jabini vindt dat het binnenland ondanks een sterke participatie in de regering en de coalitie er behoorlijk bekaaid van is afgekomen in de afgelopen twee jaar. Op bijna de helft van haar regeerperiode is een 5,5 op dit moment wat de regering verdient. “Wanneer dringende zaken die bij de verkiezingen zijn beloofd en die nu op gang komen worden aangepakt, ben ik er zeker van dat de regering een 8 zal krijgen”, stelt Jabini in het vooruitzicht.

Moeilijke start
Het assembleelid wijst er op dat de regering een moeilijke start heeft gehad en veel tijd nodig had zich in te werken in het bestuurlijke apparaat. Er zijn ook belangrijke zaken aangepakt zoals het verhogen van de algemene kinderbijslag en de algemene ouderdomsvoorziening. Dit jaar wordt onderwijs voor het basis en voj onderwijs gratis. De dieselvoorziening naar het binnenland is geordend en wordt nu gewerkt aan elektriciteit.

Als het gaat om het grondenrechtenvraagstuk, zegt Jabini dat er nauwelijks iets is gedaan, hoewel er wel pogingen zijn ondernomen. “Het enige verschil met de vorige regering is dat er nu wel wordt gepraat, maar er zijn geen concrete acties”, zegt de parlementariër. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling voert gesprekken met gezagdragers en andere belanghebbenden. Jabini beklaagt zich dat ook daarin veel stagnatie optreedt. Zo zijn geplande ontmoetingen om gesprekken te voeren vaker uitgesteld om administratieve redenen. Nog altijd is de demarcatie van het grondgebied van de Saramaccaners niet begonnen en zijn uitgegeven gronden niet ingetrokken. Voor het erkennen van de grondenrechten zijn er nog steeds geen wetsproducten voorbereid.

Ondernemerschap en woningbouw
Volgens Jabini kan er veel meer gedaan worden om de gemeenschap te stimuleren om zelf te ondernemen. Bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken is dat theoretisch vergemakkelijkt maar ontbreken de nodige financiële middelen en mogelijkheden om dat echt te doen. Ook wat betreft werkgelegenheid moet er volgens hem meer ruimte geboden aan vooral lager kader. “Er is een ambtenarenstop bij de overheid, maar er worden wel veel beleidsambtenaren aangetrokken, terwijl er een tekort is aan schoonmaaksters en ander lager geschoold personeel”, vindt Jabini.

Wil de regering van hem een hogere score krijgen, zal zij vooral effectief het volkswoningprogramma moeten aanpakken. Niet alleen aan bedrijven moet werk gegeven worden. Er moet volgens hem een model ontwikkeld worden waardoor kleine bouwvakkers ook aan bod komen. Daar zit volgens de parlementariër veel technische mankracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May