Mexico levert ‘drugkoningin’ uit aan VS
10 Aug 2012, 14:00
foto
Sandra Avila, de koningin van de Stille Oceaan, is uitgeleverd aan de VSA.


Mexico heeft zijn ‘drugkoningin’ Sandra Avila uitgeleverd aan de Verenigde Staten van Amerika (VSA). Avila wordt ervan beschuldigd dat ze enkele van de eerste drugssmokkelroutes van de Pacifische kust in Californië heeft opgezet.

Sandra Avila Beltran, ook wel de Koningin van de Stille Oceaan genoemd, is overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten om terecht te staan voor de handel in cocaïne. Mexicaanse aanklagers hebben haar ervan beschuldigd dat ze een belangrijke rol heeft gespeeld in de opbouw van het Sinaloa Kartel in de jaren 1990. Avila die sinds 2007 vastzit, ontkent alle aantijgingen.

Volgens de aanklagers heeft ze met de meest gezochte man van Mexico, Joaquin ‘Shorty’ Guzman, samengewerkt om een van de machtigste criminele organisaties van Mexico op te bouwen. Ze zou een belangrijke schakel zijn geweest tussen het Sinaloa Kartel en het Norte del Valle Kartel in Colombia. Een groot deel van de cocaïne die in Colombia wordt geproduceerd, wordt via Mexico gesmokkeld naar de VSA.

Aangevochten
Sandra Avila Beltran is de nicht van Miguel Angel Felix Gallardo, die in de jaren 1980 bekend stond als ‘The Godfather’ van de illegale drugshandel naar de VSA. Avila werd in september 2007 gearresteerd in Mexico City, op beschuldiging van het witwassen van geld en drugshandel. Ze heeft de aantijgingen aangevochten en verklaarde dat ze haar geld had verdiend uit de verkoop van kleding en het verhuren van huizen.

Na een juridische strijd tegen de uitlevering, is Avila overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten in Mexico. Ze is naar Florida overgebracht, waar ze zich voor de rechter zal moeten verantwoorden voor het bezit van cocaïne en de handel erin. Volgens de BBC hebben de openbare aanklagers in Mexico tevergeefs geprobeerd om drugssmokkel ook op Avila’s aantijgingenlijst te krijgen. Ze bleef echter in de bak voor het witwassen van geld.

De autoriteiten beweren dat ze de controle had over grote hoeveelheden van de illegale rijkdom van de nu grotendeels ter ziele gegane Beltran Leyva Organisatie. In februari 2011 werd de directeur van de gevangenis waar ze werd vastgehouden ontslagen, toen bleek dat hij een arts had toegestaan Sandra Avila in de cel haar botox injecties te geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May