Inheemsen werken aan eenheid voor bereiken doelen
09 Aug 2012, 20:00
foto
Cultuur directeur Stanley Sidoel neemt de Unity Flag in ontvangst. (Foto: René Gompers)


"De tijd is aangebroken om onze geschiedenis te herschrijven", luidt de oproep van de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS). Waarnemend voorzitter van de OIS, Siritoyara Aloema, stelde vast dat de inheemsen nog steeds gekweld worden door het negatieve beeld dat door de koloniale machthebbers geschapen is. Er wordt gewerkt aan eenheid om zaken beter aan te kunnen pakken.

"Het negatieve beeld heeft gemaakt dat er tot nu toe weinig begrip is in de samenleving voor de gronden- en culturele rechten van de Inheemsen en de Marrons. Zolang wij de geschiedenis niet naar waarheid herschrijven en het imago van onze voorouders niet rehabiliteren, zullen wij gebukt gaan onder deze vloek", sprak de OIS topper bij de herdenking van de Dag der Inheemsen vandaag in de palmentuin.

Cultuur behouden
Cultuur directeur Stanley Sidoel prees de Inheemsen voor het intact houden van hun cultuur. "Het beleid van de kolonisator was erop gericht om die cultuur helemaal te doen verdwijnen maar in Suriname is deze gebleven. De Inheemse cultuur wereldwijd draagt bij aan het cultureel erfgoed van de mensheid. Het behoud van deze cultuur speelt een belangrijke rol bij milieu en natuuraspecten."

Sidoel riep de Inheemse leiders op om een eenheid te vormen omdat "er sneller en meer vorderingen geboekt zullen worden in de strijd voor erkenning van grondenrechten als er samengewerkt wordt." Aloema kan zich terugvinden in de bevindingen van Sidoel en zegt aan Starnieuws dat de eerste stappen naar eensgezindheid al gemaakt worden.

Vorderingen
"We hebben het Maya ritueel voor het eerst uitgevoerd om samen te bidden. Wij hebben niet zomaar gebeden om eenheid en hulp van de overheid." Gisteren is voor het eerst ook de 'Sambura Assamble' gehouden. Verschillende Inheemse stammen maakten samen muziek met de sambura als hoofdinstrument.
"Het is deze keer niet gelukt om de Arrowakken en Trio's op te nemen vanwege wat logistieke zaken. Maar in hun plaats hebben de delegaties uit het Caribisch gebied en Noord-Amerika wel meegedaan".

De Inheemse gasten uit het buitenland maakten veel indruk op het publiek.
Die trotseerden de felle zon om de optredens mee te maken. De gasten gaven aan graag de president erbij gehad te hebben. Het staatshoofd was om onduidelijke redenen voor het tweede opeenvolgende jaar afwezig bij de viering van Inheemse dag.
De buitenlandse stammen, die zich verenigd hebben tot 'The first Nation People', hadden voor het staatshoofd veel cadeaus meegenomen. Sidoels handen waren gauw gevuld toen hij onder andere de speciale kruiden, houtsnijwerk, apart versierde arend's veren en speciale vlaggen in ontvangst nam. Bijzonder is de 'Unity Flag' die bij bepaalde gelegenheden gehesen wordt wanneer alle stammen bij elkaar zijn gebracht. De 'First Nation People' spraken de hoop uit dat zij zich gauw met de Surinaamse inheemsen mogen verenigen.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May