Overgewicht voert de boventoon bij gezondheidsscreening
09 Aug 2012, 22:00
foto


15 vrouwen en 21 mannen hebben deze week meegedaan aan de tweede gezondheidsscreening die dit jaar plaatsvond bij apotheek Tjin A Kwie. De screening werd gedaan door een health educator en een pedicure met diabetes aantekening.

De Body Mass Index (BMI)was bij 69 procent te hoog. Deze waarde geeft aan of iemand zijn gewicht in relatie staat tot zijn lichaamslengte. In de categorie obesitas (vetzucht) eerste graad was dat grofweg 28 procent en voor obesitas tweede graad was dat 17 procent. Aangezien het meten van de BMI alleen niet voldoende informatie geeft, is het wenselijk om nog andere metingen te doen voor een duidelijker beeld. In dit geval werd gekozen voor een digitale vetmeting waarbij naar voren kwam, dat het vetpercentage bij 75 procent van de deelnemers te hoog was!

Onwetendheid
Ook dit keer kwam naar voren dat mensen meestal op de hoogte waren of ze al dan niet hoge bloeddruk of suikerziekte hadden. Deze metingen bleken zij al eerder gedaan te hebben. 36 procent beweerde nog nooit het cholesterolgehalte gemeten te hebben of niet bekend te zijn ermee.
Een goede 55 procent had niet eens drie keer per week lichaamsbeweging, maar gelukkig bleek maar 30 procent te roken. Natuurlijk moet dat minder worden en aan de reacties te zien bij velen, staat men wel afwijzend tegenover roken.

Het merendeel van de deelnemers wist absoluut niet waarop gelet moest worden bij de aanschaf van schoeisel en gaf aan blij te zijn met de verstrekte informatie. Deze screening werd gratis aangeboden door apotheek Tjin A Kwie aan het publiek.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May