Dag der Inheemsen ingeluid met reiniging en gebed
09 Aug 2012, 14:10
foto
De zegen van de Schepper werd vanmorgen afgesmeekt bij het inluiden van de Dag der Inheemsen in Palmentuin. (Foto: René Gompers)


Het is zes uur in de ochtend. Tante Thelma spreekt haar zegeningen en gelukwensen uit terwijl de aarden kruiken worden klaargezet. Met het blazen van rook uit haar sigaar, voorziet zij het water van Gods kracht. Uit een kalebas worden de gasten met het heilige water gebaad. Schoon, gezegend, gezond begint de Inheemse dag.

Na de lichaamsreiniging is het tijd voor de offerande aan Tamushi, Schepper van hemel en aarde. In een cirkel rond het vuur wordt gedankt voor het nieuwe Inheemse jaar dat vandaag ingaat. Ricardo Bharat Hernandez, de sjamaan uit Trinidad & Tobago, gaat voor in het gebed. Speciale zaden, cassave, water en kasiri worden aan Tamushi geofferd. Gevraagd wordt om gezondheid, kracht, succes en eenheid. Het Maya ritueel werd voor het eerst in Suriname uitgevoerd.

Na het gebed kregen bezoekers de gelegenheid om ook offers te brengen en om 'iets te zeggen of te vragen aan God'. Er zijn diverse activiteiten in de Palmentuin en vanavond ook op het Onafhankelijkheidsplein.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May