NPS staat stil bij bijdrage Inheemsen en Javanen
08 Aug 2012, 23:00
foto


De Nationale Partij Suriname (NPS) benadrukt bij de viering van de Dag der Inheemsen en de Javaanse immigratie dat de eenheid, ontwikkeling en vooruitgang van de gehele bevolking bij haar centraal staat.


In de eerste plaats herdenken en vieren wij met de Inheemsen, de eerste bewoners van ons land, een welverdiende dag, die in 2007 voor het eerst als nationale vrije dag door de regering is ingevoerd, zegt de NPS in een verklaring. De Inheemsen vertoeven al duizenden jaren in de Amerika’s en ook in Suriname en hebben het in die periode beslist niet gemakkelijk gehad.

Bijdrage
De strijd van de Inheemsen begon al in de 15e eeuw toen eerst Spaanse, Engelse en daarna Nederlandse kolonialisten hun vredig leven verstoorde. Hun land werd afgepakt en zij werden tot slaaf gemaakt. Hierna is het voor de Inheemsen een constante strijd voor hun voortbestaan geweest. Ondanks de zware strijd om te overleven hebben de Inheemsen een aantal belangrijke zaken aan onze samenleving toegevoegd. Gedacht wordt aan de culturele bijdragen in de vorm van zang, dans, maar ook historische rotstekeningen en bovendien zijn zij vereeuwigd in het wapen van ons land.

Zij hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van de natuur en de biodiversiteit. En ook op de maatschappelijke ladder en op de universiteit zien wij steeds meer Inheemsen op de voorgrond treden. De NPS juicht deze ontwikkelingen toe en zal waar mogelijk alles in het werk stellen om deze positieve ontwikkelingen verder te stimuleren.

Javaanse immigratie
Op 9 augustus wordt ook het 122ste jaar van de Javaanse immigratie herdacht. Immigranten uit Java zijn vlak voor en na de afschaffing van de slavernij door de vroegere kolonisator naar ons land gebracht om op de plantages arbeid te verrichten. De arbeidsomstandigheden waren in de koloniale tijd zwaar en mensonterend. De voorvaderen van de Javanen hebben op allerlei manieren strijd moeten leveren om hun sociale positie in de samenleving te verbeteren. In het huidige Suriname zien wij duidelijk de bijdrage van onze Javaanse broeders en zusters aan onze samenleving.

Op cultureel, culinair, op het gebied van vakmanschap maar ook op maatschappelijk gebied is de bijdrage van onze Javaanse broeders en zusters onmiskenbaar aanwezig in de Surinaamse samenleving.
De NPS feliciteert de samenleving, in het bijzonder de Inheemsen en de Javanen, met 9 augustus en wenst allen een vreugdevolle viering van de dag toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May