Geen sociale rechtvaardigheid bij groeiende economie
08 Aug 2012, 18:00
foto
C-47 voorzitter Robby Berenstein


De vakcentrale C-47 pleit voor een minimumloon, goede voorzieningen voor contractarbeiders, betere afspraken over pensioenen en algemene ouderdomsvoorziening. Deze organisatie is bezorgd over de scheve verhoudingen in de samenleving. De positieve economische trend is niet evenredig verdeeld.

C-47 voorzitter Robby Berenstein heeft vandaag op een assemblee van de ledenraad gezegd, dat de vakbeweging er is om de positie van de werkende klasse in een rechtvaardig stelsel met onderhandelingen veilig te stellen en niet andersom. “We zijn niet eenzijdig en hebben daarom volledig meegeholpen het tripartiet overlegorgaan in het leven te roepen. In dat verband is het maken van een sociaal rechtvaardigheidsstelsel prioriteit”, zegt Berenstein.

Eenzijdige inflatietheorieën

De vakbondsleider zegt dat binnen de gezamenlijke vakbeweging er bezorgdheid is, omdat het juist door die groeiende economie merkbaar is dat er een groter wordende kloof is ontstaan tussen inkomensgroepen. Berenstein wijst er op dat de Surinamer meerdere keren de buikriem heeft moeten aantrekken op verzoek van verschillende regeringen. Er is meegewerkt aan een solidariteitsfonds en andere maatregelen, maar de werknemer is er in feite nooit beter van geworden.

De werknemers hebben geen behoefte hebben aan ingewikkelde theorieën over inflatie, omdat die aan het eind toch niet blijken te kloppen en een eenzijdige manier zijn om hen in toom te houden. Volgens Berenstein is het verhaal niet compleet wanneer wordt uitgelegd dat wanneer bonden om meer loon vragen, er sprake zal zijn van inflatie.

Simpele benadering
“Geld is er om te consumeren. Wat ze ons niet zeggen is, dat wanneer zij ons niet betalen, waardoor wij niet kunnen consumeren zoals we willen, het geld wordt opgepot. Dit verdwijnt in de zakken van de aandeelhouders en eigenaren, die het toch weer op hun manier in omloop brengen. Wie zorgt dan voor de inflatie? Wanneer de samenleving niet kan consumeren, omdat er een lage en zwakke koopkracht is kunnen bedrijven ook niet goed draaien”, legt Berenstein uit.

“We staan open voor uitleg maar die moet eerlijk en begrijpelijk zijn”, zegt Berenstein. Een simpele benadering voor de vakbeweging is dat de groeicijfers vooral in de particuliere sector en bij de overheid hoog zijn. Daaraan heeft de werkende klasse een behoorlijke bijdrage geleverd. “Als het geld er is, waar we samen voor hebben gewerkt, moet er betaald worden”, meent de vakbondsleider.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May