Betere reorganisatie RBC afgedwongen na vakbondsstrijd
07 Aug 2012, 18:00
foto


Bijkans een maand nadat er een vakbondsactie is uitgebroken bij de Royal Bank of Canada (RBC), het voormalige RBTT, hebben de werknemers een loonsverhoging kunnen afdwingen van 14,5 procent. De eenzijdige reorganisatie van de buitenlandse directie, is nu niet meer onvoorwaardelijk.

Dit resultaat komt nadat de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname (RB) de zaak naar zich heeft toegetrokken. Vakbond én directie bij RBC hebben moeten inleveren. “Toch zijn we na een zware vakbondsstrijd redelijk tevreden. Wel moet de vinger aan de pols worden gehouden”, zegt Dennis Caffe aan Starnieuws. Hij is vanuit de bond de voorzitter geweest van het onderhandelingsteam met de BR. Naast de 14,5 procent loonsverhoging krijgt elke medewerker een lumpsum van SRD 2000.

Reorganisatie
Bij de onderhandelingen is er veel te doen geweest rond de reorganisatie bij de bank. De directie van de RBC (Trinidad &Tobago/Canada) weigerde ook voor de BR om de reorganisatie in overleg te doen met een vertegenwoordiging van de werknemers. Het is bij geen enkele vestiging van de RBC, in welk land dan ook, gebruikelijk dat zij onderhandelt met een vakbond. Alleen in Suriname, Curaçao en Jamaica zijn er werknemersvertegenwoordigers bij deze bank. In het geval van Suriname is het voor de bank extreem dat over de organisatie van hun instelling de vakbeweging moet worden betrokken.

De staking van de werknemers ongeveer een maand terug kwam nadat bleek dat de directie niet bereid was te praten over de loonsverhoging, maar erger nog dat het merendeel van de werknemers op het punt stond zijn baan kwijt te raken. Bij de RBC is internationaal een reorganisatie gaande waar met zo min mogelijk personeel wordt gewerkt. Volgens voorzitter van de bond Willy Rodrigues, zijn er bij deze bank slechte voorwaarden en worden die steeds aangescherpt.

Voorwaarden gesteld
Caffe zegt dat de bank heeft weten af te dwingen dat hoe dan ook de reorganisatie doorgaat. Het aantal medewerkers zal worden teruggebracht. Bijkans 200 personen zouden overbodig zijn in de nieuwe werkwijze van de bank. “Wat we wel hebben bereikt is dat de reorganisatie niet zonder de bond plaatsvindt", benadrukt Caffe.

Ook is er de mogelijkheid dat mensen vrijwillig vertrekken maar dan wel met een afkoopregeling, waarbij de bank er niet zo makkelijk van afkomt. Wij willen de directie daarmee ontmoedigen mensen te ontslaan, zeker als ze een behoorlijke afkoopbedrag moet neertellen, ziektekosten moet betalen en andere voorwaarden voor de vertrekkende medewerker. Een van de resultaten van het gesprek bij de BR is dat de mogelijkheid er bestaat tot vervroegd pensioen. Hoe dit model er uit moet zien, zal nog worden uitgewerkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May