Onderzoeker onthult diepten Javaanse immigratie
07 Aug 2012, 14:00
foto
Edward Redjopawiro


De Javaanse immigratie die 122 jaar terug in Suriname begon, kent veel verborgen diepten. Onderzoeker Edward Redjopawiro, een nakomeling van een Indonesische immigrant, zegt dat het tijd is dat de Surinaamse gemeenschap afstapt om vanuit een koloniale traditie tegen de Javaanse immigratie aan te kijken. “Er is een nieuwe benadering, die vanuit het Indo-Suriname perspectief zegt Redjopawiro aan Starnieuws. Bij de herdenking van de komst van zijn voorouders, verzorgt hij vanavond een lezing getiteld ‘De Javaanse immigratie in Suriname’ in Sana Budaya.

Voor Redjopawiro is het een markante ontwikkeling dat in tegenstelling tot voorgaande jaren, de lezing over de komst van de Javaanse gemeenschap in Suriname wordt gehouden door een nazaat van deze groep. Hij kan uit eigen beleving de Javaanse cultuur, de traditie, het normen en waardensysteem beschrijven. Het onderzoek van Redjopawiro over dit onderwerp heeft plaatsgevonden in de drie landen die bij de immigratie van zijn voorouders een hoofdrol hebben gespeeld. Indonesië het geboorteland van de voorouders, Nederland de kolonisator en Suriname het nieuwe thuisland.

Vier immigratie perioden
Redjopawiro zal zijn lezing beginnen met de voorgeschiedenis en de weg die is afgelegd waardoor op 20 oktober 1853 de eerste immigratieperiode vanuit Java begon. De tweede was omstreeks 1872 en de derde immigratieperiode begon op 9 augustus 1890 en duurde tot en met 1939. De dag van 9 augustus van de derde periode is in Suriname uitgeroepen als de herdenkingsdag voor de Javaanse immigratie. De vierde immigratie periode begon in 1894.

Nieuwe aspecten in de benadering van Redjopawiro zijn de erbarmelijke omstandigheden die de immigranten hebben beleefd tijdens hun transport over water naar Suriname. Een aangrijpend verhaal is daarbij de overtocht vanuit Indonesië tijdens de vierde periode met het schip de ‘SS- voorwaarts, waarbij 612 immigranten werden getransporteerd van Batavia (Djakarta) naar Suriname. Van de 612 stierven 62 onderweg en een deel bij aankomst in Suriname. Ruim 250 personen werden opgenomen in het militair hospitaal.

Overeenkomsten met slavernij
Tijdens de lezing wordt ook aandacht besteed aan de woon- en werkomstandigheden van de immigranten. Volgens Redjopawiro zijn die te vergelijken met taferelen uit de slavernijperiode. De straffen die werden gegeven zijn dat zeker”, zegt hij. Hij besteedt verder aandacht aan de zogeheten ‘Poenale sanctie’, de apartheidswetten, die overigens nog steeds van kracht zijn en voorkomen in de politiestrafvordering artikel 60.
De lezing is onderverdeeld in, het experiment om Javaanse immigranten naar Suriname over te brengen door de koloniale Nederlandse heersers, de "terugkeer filosofie", bij de Javaanse Immigranten en het proces van "integratie en natievorming".

Naast deze onderwerpen worden volgens de nieuwe benadering, het Indo-Surinaams perspectief, enkele vraagstukken belicht die tijdens de Javaanse immigratie en tot nu nog een rol spelen. Het gaat om gewoonterecht, de adatrecht, de rol van Javanen in de politiek, de zogenaamde wippositie of sociale politiek, de oorsprong van naamgeving bij Javanen, de opheffing van de 15 dorpsgemeenten in 1981 tijdens de militaire periode en andere belangrijke gebeurtenissen uit de afgelopen 122 jaar.

Redjopawiro zal bij zijn lezing worden bijgestaan door een panel bestaande uit, de historicus Maurits Hassankhan, auteur Kadi Kartokromo en Rita Tjien Fooh, directeur van het Nationaal Archief Suriname. Hij zal vanavond ook zijn eerste publicatie ‘Impact of the indonesian immigration on the legal system of Suriname”, presenteren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May