Vijfde Digicel Kickstart Clinics gestart
05 Aug 2012, 23:00
foto


Oud stervoetballer van Liverpool John Barnes zal twintig jongens tussen 14 en 16 jaar gedurende twee dagen trainen. De vijfde ‘Digicel Kickstart Clinics’ zijn zondagmiddag gestart. Uit deze sessies zullen de drie beste voetballers worden afgevaardigd naar de ‘Digicel Kickstart Academy’ op Barbados.

Op het eiland zullen de 'uitverkorenen' een week lang worden gecoached door experts van de Engelse eredivisie club Chelsea FC en John Barnes. Digicel is het 'kickstart' programma vijf jaar geleden begonnen om jonge voetballers uit het Caribisch Gebied een kans te bieden door te stromen tot de grote voetbalwereld.

Het programma word in acht landen gedraaid. Tot vorig jaar werden er slechts acht voetballers uit die landen geselecteerd voor de 'Kickstart Academy'. Sommigen hadden meer dan één afvaardiging waardoor andere geen vertegenwoordiging hadden. Besloten is om uit elk land drie jongens te selecteren. De landen kunnen meer talent laten zien en de kans vergroten dat hun jongens worden 'ontdekt'.

Caribische kweekvijver
Vierentwintig jongelui zullen dit jaar hun kunnen tonen op Barbados aan de trainers en scouts van Chelsea. Zowel Kenneth Jaliens, coach van de Nationale Selectie en Louis Giskus, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond, zijn blij met het programma "omdat de jonge voetballers nu gemotiveerd worden om beter te worden en kwaliteit voetbal te spelen."

De vertegenwoordiger van Digicel Suriname, Earl Frijmersum, gaf aan dat de grote voetbalclubs in Europa overgaan tot het aanleggen van 'kweekvijvers' in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De talenten hoeven dan niet meer af te reizen om 'ontdekt' te worden door de clubs. Digicel wil hetzelfde creëren voor de voetbaltalenten in de regio. Op Barbados worden de jongens tijdens de trainingen gevolgd door scouts van Amerikaanse scholen. De Amerikanen doen voor de tweede keer Barbados aan, omdat al het talent dan op één plek zijn.

"Een opleiding volgen middels voetballen is net zo fijn als een contract tekenen", vult Barnes aan. "Er is genoeg talent in de regio." Hij zal de drie beste spelers selecteren. "Het is vaker voorgekomen dat spelers uit de regio vanwege het gebrek aan discipline en een goede attitude slechte indruk hebben gemaakt bij de grote clubs. Daarom gaan wij tijdens deze clinics meer aandacht schenken aan de attitude en discipline van de jongens." De gekozen voetballers vertrekken in oktober naar Barbados.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May