Jamaica pakt eerste gouden plak
05 Aug 2012, 15:35
Shelly-Ann Fraser-Pryce (Foto: BBC)

Met een tijd van 10.75 seconden heeft de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce haar Olympische titel op de 100 meter sprint behouden. Haar Amerikaanse rivaal Carmelita Jeter tikte driehonderste seconde later aan. Jamaica won ook brons op dit onderdeel. Veronica Campbell-Brown won brons met een tijd van 10.81 seconden.

Fraser-Pryce is de eerste vrouw sinds de Amerikaanse Gail Devers in 1992 en 1996, achtereenvolgens de Olympische titel wist te behalen op de 100 meter sprint. “Het is heel anders dan in Beijing, want daar was ik onervaren”, zegt de 25-jarige Jamaicaanse. "Ik was jong en heb nooit geloofd dat ik kon winnen. Deze keer was ik een beetje nerveus, maar ik geloofde in God en ik vertrouwde op hem om me erdoorheen te voeren."

De Olympische marathon bij de vrouwen (42, 195 kilometer) is gewonnen door de 24-jarige Ethiopische Tiki Gelana. In de slotfase wist ze haar concurrenten van zich af te schudden en noteerde een tijd van 2:23:07 (twee uur, 23 minuten en 0,07 seconden), een Olympisch record. Gelana ging het liefst zeven seconden onder het vorig Olympisch record. Vijf seconden later finishte Priscah Jeptoo uit Kenia, terwijl de Russin Tatjana Petrova-Arkhipva, een persoonlijk record liep en als derde eindigde. Het wereldrecord staat op naam van de Britse Paula Radcliff die de marathon in 2003 liep in een tijd van 2:15:25.

Geen antwoord
De weersomstandigheden in London waren wisselend; regen maakte halverwege plaats voor de zon. Tot zo’n twintig kilometer bleven de meeste atletes bij elkaar. Nadat de loopsters uit Kenia en Ethiopië het tempo opvoerden, werd het kaf van het koren gescheiden. Na een afvalrace bleven Jeptoo, Petrova-Arkhipova, Gelana en Keitany vooraan over. Het kwartet bleef tot anderhalf kilometer van de finish bij elkaar. Niemand had een antwoord op de versnelling van Gelana, die eerder dit jaar de marathon van Rotterdam won.

De ogen zijn gericht op de 100 meter sprint bij de mannen later op de dag. Usain Bolt van Jamaica moet dan zijn titel verdedigen. Hij liep de semi-finale in een tijd van 9.87 seconden. Justin Gatlin had de snelste tijd met 9.82 seconden.