Volksgezondheid: ‘Smoko...nee mang’!
05 Aug 2012, 02:00
foto
Minister Michel Blokland en directeur Marthelise Eersel tijdens de warming-up voor de loop.


Gestoken in rode en zwarte truien met het opschrift: ‘Smoko...nee mang’! hebben bijkans 5.000 personen deelgenomen aan de gezondheidsloop. Op de tonen van Rhythm Stars brassband hebben de deelnemers de route uitgelopen om te tonen dat zij tegen roken zijn en er nooit aan zullen beginnen.

Het ministerie van Volksgezondheid had de gezondheidsloop georganiseerd om de samenleving actief te betrekken in de strijd tegen roken. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft voorafgaand aan de loop gezegd dat er wereldwijd enorm veel geld wordt verdiend aan de verkoop van sigaretten. “Dat is niet verboden, maar vaak genoeg staat we niet stil bij de ernstige gevolgen die roken of het meeroken kan hebben voor de gezondheid”, betoogde hij. “Als wij als samenleving in zijn geheel, steeds minder gaan roken, zullen we minder ziekten krijgen en zal de vraag naar sigaretten helemaal verdwijnen.” Roken is één van de oorzaken van Niet Chronische Overdraagbare Aandoeningen (Non Chronic Communicable Diseases).
Voor de loop hebben de deelnemers zich opgewarmd door flink wat oefeningen te doen. Bernadette Agbullos van sportschool B-Fit was verantwoordelijk voor de warming-up. Voor kinderen en seniore burgers was er een speciale route van ongeveer twee kilometer. De jeugdige lopers hebben na afloop rode pennen en witte linialen gekregen met het opschrift: ‘Smoko... nee mang!’

Minister Blokland streeft ernaar om de anti-tabakswet nog dit jaar op de agenda van De Nationale Assemblee te krijgen. Aanname van deze wet betekent onder andere dat roken op een aantal plaatsen wordt verboden. Er zullen duidelijke richtlijnen en instructies komen voor personen die een sigaretje willen roken. Niet-rokers vinden het onaangenaam als er wordt gerookt op openbare plaatsen zoals scholen, in de bus, en op sommige overheidskantoren. Meeroken is immers even schadelijk als roken zelf!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May