Houding sportleraren drukt sfeer Special Olympics niet
04 Aug 2012, 20:00
foto
Special Olympians worden begeleid door vrijwilligers. (Foto: René Gompers)


De 14e editie van de Nationale Special Olympics wedstrijden is in volle gang.
Verspreid over vijf locaties nemen de Special Olympians het tegen elkaar op in zwemmen, atletiek, voetbal, balwerpen, gymnastiek en ver springen. Op uitnodiging doen er voor het eerst atleten uit Aruba mee. De voorbereiding van dit evenement heeft vijf maanden geduurd. Bijna alles verloopt volgens plan, alleen is het aantal deelnemers van 160 te weinig. De organisatie heeft gerekend op 400 deelnemers.

"We zijn er dit jaar met maar 160 hier. Maar we zullen fun met elkaar hebben dit weekend", moedigde Edward Gessel, voorzitter Special Olympics Suriname de deelnemers en hun begeleiders aan. "Sommige mensen willen de ontwikkeling dwarsbomen maar dat gaan we radicaal oplossen, want iedereen moet kunnen sporten", voegde hij er aan toe.

Geen vergeten groep
Michael Watson, directeur van Sportzaken wees op het belang van sport en beweging in een mensenleven. Hij gaf aan dat de sporters met een gebrek geen vergeten groep zijn omdat er voor hen ook faciliteiten worden gecreëerd op de pas opgerichte Regional Sports Academy. "Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken zal altijd een bijdrage leveren aan alle activiteiten en opleidingen die voor jullie bestemd zijn", beloofde Watson.

Toen op 30 juli de inschrijving voor deelname aan de wedstrijden werd afgesloten, bleek dat er heel weinig scholen zich hadden opgegeven. Er is toen gesproken met de sportleraren die zorgen voor de werving van de sporters. Die bleken enkele bezwaren te hebben. De sportleraren maakten duidelijk dat zij er moeite mee hadden dat de activiteiten in het weekend worden gehouden omdat er daar geen vergoeding tegenover staat. "Er zijn meer bezwaren maar die zijn het aanhalen niet waard", vindt Gessel. Hij begrijpt niet dat sportleraren niet bereid zijn om eens in de twee jaar een weekend vrij te maken voor de Special Olympians.

Vrijwilligers belangrijk
Deze wedstrijden zijn sinds de oprichting op één keer na altijd in het weekend gehouden. Ook op aandringen van leraren toen waren de spelen niet in het weekend. "Het was een flop geworden omdat toen geen vrijwilligers bereid waren om te helpen", weet Gessel nog. "Dit is een bijzondere vorm van sport en wij steunen veel op de vrijwilligers. We kunnen de steun van deze bereidwillige mensen niet gaan opzeggen. Wie weet wat voor afspraken ze allemaal hebben verzet om hier te zijn. Het zijn bijzondere mensen. We hebben doorgezet en maken er het beste van dit weekend".

Er hebben zich dit jaar meer dan 150 vrijwilligers aangemeld. Ze worden nu anders ingezet. Het 'buddy buddy' systeem wordt dit weekend toegepast waardoor elke vrijwilliger zich te allen tijde ontfermd over een atleet. Sommige atleten genieten zichtbaar van het hebben van een persoonlijke begeleider. Een brasa of een 'high five' volgt meestal na behaald succes. Soms alleen een brasa bij geen succes.
"We hebben al enkele ideeën over hoe we dit probleem gaan aanpakken", verzekert Gessel. "Oplossen zullen we het zeker want sport is voor iedereen en dit evenement zal altijd in het weekend gehouden worden". De spelen worden zondagmiddag afgesloten met een afscheidsfeest in SOGK.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May