Villa Obiang in beslag genomen
05 Aug 2012, 04:00
foto
Het Parijse 'stulpje' van Teodorin Obiang. (Foto: AFP)


Franse autoriteiten hebben het Parijse huis van de zoon van president Teodoro Obiang van Equatoriaal-Guinea in beslag genomen. Het zes verdiepingen tellend herenhuis staat in een van de meest prestigieuze wijken van Parijs.

De inbeslagname is onderdeel van een diepgaand onderzoek naar zijn witwaspraktijken. Teodorin Nguema Obiang wordt gezocht op beschuldigingen van corruptie. Zijn Parijse ‘stulpje’ wordt geschat op een waarde tussen de US 124 miljoen en 186 miljoen dollar, meldt het persbureau AFP.

De 43-jarige zoon van president Teodoro Nguema Obiang Mbasogo, ontkent alle aantijgingen. Een rechter verklaarde tegenover de BBC dat de autoriteiten het pand op 19 juli in beslag hebben genomen. De luxe villa ligt aan de Avenue Foch in een van de meest prestigieuze wijken van de Franse hoofdstad.

Gerechtelijke immuniteit
Een week geleden vaardigde rechter Roger Le Loire een internationaal bevel tot huiszoeking uit, nadat Obiang had geweigerd om ondervraagd te worden door de magistraten over de beschuldigingen van corruptie. Anti-corruptiegroep Transparancy International heeft de beschuldigingen geuit. De organisatie vermoedt dat Obiang, evenals zijn vader en enkele andere Afrikaanse leiders, staatsgelden gebruikt om onroerend goed in Frankrijk te kopen.

Obiang's advocaat, Emmanuel Marsigny, vertelde het persbureau AFP medio juli dat hij niet in kennis was gesteld dat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd voor zijn cliënt. Hij voegde eraan toe dat een dergelijk bevel van generlei waarde is gezien de status van Obiang. Teodorin Obiang is vicepresident van Equatoriaal-Guinea. Op basis daarvan geniet hij volgens zijn advocaat gerechtelijke immuniteit en verscheen hij niet op de dagvaarding.

Olie-exporteur
Correspondenten zeggen dat Obiang, die dienst doet als minister van Landbouw, staat bekend om zijn uitbundige levensstijl. Hij haalde onlangs het nieuws toen hij zijn belofte aan de nationale voetbalploeg inloste. Hij gaf de ploeg US 1 miljoen dollar voor het winnen van de openingswedstrijd van de Afrika Cup of Nations, die Equatoriaal-Guinea eerder dit jaar mede had georganiseerd.

De Amerikaanse regering zei in oktober 2011 dat zij er alles aan zou doen om het vermogen van Obiang ter waarde van US 70 miljoen dollar te onderscheppen. Een maand eerder nam de Franse politie ongeveer vijftien luxe auto’s van Obiang in beslag. Onder de wagenpark bevonden zich een Maserati, een Aston Martin en een Rolls Royce.

Equatoriaal Guinea is een van de grootste Afrikaanse olie-exporteurs. Het gros van de 720.000 inwoners leeft echter in armoede. President Obiang zette zijn oom in 1979 af. Vorig jaar nog werd hij met 95% van de stemmen herkozen.

Suriname had president Obiang in februari op staatsbezoek, waarna president Desi Bouterse naar het land ging. De twee landen zijn bilaterale relaties aangegaan op diverse vlakken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May