Motorsport krijgt racefaciliteiten
04 Aug 2012, 12:00
foto
Motorliefhebbers luisteren intensief naar de motoren van de auto's. (Foto: René Gompers)


De stoere motorfietsen en pittige bromfietsen trekken op de 'Car & Motorshow' van Motosur veel aandacht van vooral jeugdige bezoekers. Om de motorsport veiliger te maken en illegaal racen tegen te gaan, krijgt de motorsport racefaciliteiten.

De auto's omgebouwd tot mobiele discotheken of racewagens eisen luidruchtig hun deel van de aandacht op. Ook splinternieuwe auto's zijn te bewonderen. Accessoires en onderdelen wekken op hun beurt de interesse van de auto en motor eigenaren. Bedrijven en motorsporters vullen elkaar goed aan op de 'Car & Motorshow' van Motosur.

Trekt aandacht
Marc Refos, voorzitter van Motosur, is ingenomen met de toename van bezoekers tijdens de activiteiten van de organisatie. Hij zegt aan Starnieuws dat de motorsport veel meer aandacht trekt dan sommige gevestigde sporten. Ook het aantal deelnemers aan de sport neemt toe. Er zijn toen plannen gemaakt voor het opzetten van faciliteiten voor deze tak van sport. Met een presentatie en animatiefilmpje is aan de gasten uitgelegd dat de bouw van de racefaciliteiten voor de motorsport vlot verloopt.

Michael Watson, directeur van Sportzaken, juicht de vorderingen van Motosur toe en deelde mee dat de overheid bezig is de sport in het algemeen met nieuwe wetten veiliger en aantrekkelijker te maken. Ramon Abrahams, minister van Openbare Werken tevens een motorsportliefhebber, verklapte dat de belangrijkste reden voor zijn steun is "om die motorduivels van de straat te halen en ze op één plaats te krijgen".
"De motorsport heeft niets met het verkeer te maken' verduidelijkt Refos.
Illegaal racen in het verkeer is geen motorsport. Dat is gewoon illegaal. Daarom zijn de faciliteiten nodig. Racen wordt veiliger voor de rijder en het publiek".

Sporttoerisme bevorderen
Het 'Motosur Park' ligt bij 'mast 35' langs de Afobakkaweg. Een 'dragstrip' (een recht en vlak stuk asfaltweg) van 1200 meter zal de langste in het Caribisch gebied zijn. Een parcours voor de 'tough trucks', een 'cross' en een 'endurance' baan zijn enkele van de zeven racebanen die er uiteindelijk zullen staan. Refos zegt dat de racebanen het sporttoerisme zal bevorderen omdat Suriname in staat zal zijn regionale wedstrijden te faciliteren.

Aanvankelijk was de 'Car & Motorshow' als een open dag gepland. Deze is omgezet tot een driedaags evenement. Refos zegt met deze actie ook in te spelen op het wegvallen van de autobeurs die al enkele jaren niet meer gehouden wordt. Daarnaast is de beurs ook een fundraisingsactiviteit voor de bouw van de banen. Het eerste deel bestaande uit de 'tough trucks parcours' en de 'dragstrip' kost al gauw USD 2 miljoen.
In oktober worden de banen opgeleverd. Motosur is van plan in november de 'Srefidensi Races' op de nieuwe racebanen te houden.

René Gompers

De 'Car & Motorshow' op het KKF-terrein duurt tot zondag.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May