Corruptiebestrijding door gelijke ontwikkelingskansen
04 Aug 2012, 05:00
foto
Sharda Ganga van Projekta verzorgde een inleiding over anti-corruptie.


Fractieleider Carl Breeveld van de politieke organisatie Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), zegt aan Starnieuws dat het bestrijden van corruptie mede afhankelijk is van het scheppen van gelijke ontwikkelingskansen voor vooral achtergestelde groepen in de samenleving.

Breeveld doet zijn uitspraken naar aanleiding van de anti-corruptiesessie die vrijdag in De Nationale assemblee is gehouden voor de leden. De bedoeling is dat zij naast wetgeving hun oriëntatie verbreden en vooral leren hoe risicogevoelige haarden binnen de overheid te identificeren. De leden krijgen ook inzicht in regionale en internationale trends en wetgeving over anti-corruptie. De training wordt gedaan in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) en uitgevoerd door Projekta.

Meer dan alleen wetgeving
Breeveld vindt het initiatief van het parlement om samen met het UNDP een speciale sessie te houden over corruptiebestrijding een goed initiatief. Volgens hem gaat het om meer dan alleen wetgeving. Ook instituten en mechanismen moeten versterkt en aangepakt worden. Breeveld vindt dat de toezichthoudende taak van het college zo ver moet gaan dat die er op moet toezien dat de regering werkt aan een gelijke verdeling van sociale ontwikkelingen, zoals huisvesting en onderwijs voor elke burger. Wanneer volgens hem die zaken ontbreken, is men snel geneigd te rebelleren en de weg van corruptie in te slaan.

Naast het identificeren van corruptie risicohaarden op onder andere de overheidsdepartementen, vindt Breeveld dat er een algemene bewustwording van binnenuit moet komen, dat zaken anders gedaan moeten worden. “Het is natuurlijk dat er een goede wil aanwezig moet zijn bij de regering, het parlement en de bevolking. De president heeft zich uitgesproken tegen corruptie, dus kennelijk is die wil aanwezig”, zegt Breeveld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May