Nek-aan-nekrace China en VS bij Olympische Spelen
03 Aug 2012, 02:00
foto


Dag 6 van de Olympische Spelen 2012 zit er op. Tot nog toe zijn er 285 medailles gewonnen en 46 records verbroken. Het laatste record werd verbroken door Micheal Phelps die voor de derde keer op rij de Olympische titel op de 200 meter wisselslag heeft veroverd.

Nooit eerder is het voorgekomen dat een man drie keer op drie opeenvolgende Spelen op hetzelfde nummer goud won. Het is de zestiende gouden Olympische plak voor Phelps die in totaal twintig Olympische medailles wist te winnen.

China staat na dag 6 aan top met 12% van de medailles (34) gevolgd door de Verenigde Staten van Amerika (VSA) met 37 waarvan 18 goud, 9 zilver en tien brons. China heeft 18 goud, 11 zilver en vijf bronzen plakken. De grondlegger van de moderne Olympische Spelen zei ooit dat niet het winnen het belangrijkste is, maar het deelnemen. Maar voor de Chinese deelnemers is er maar één plaats op het podium dat de moeite waard is.

Sportiviteit opgegaan
Volgens de Chinese krant People's Daily Overseas Edition is het probleem dat “ de gouden medailles op de eerste plaats komen.” De Heilige geest van sportiviteit is opgegaan in het kampioenschap, wat een enorme druk legt op de Chinese atleten. De Global Times was iets gematigder en schreef dat de Chinese samenleving volwassen is geworden waar het strijden voor succes wordt aangemoedigd. Mislukking krijgt ook met meer sympathie en wordt steeds beter geaccepteerd.”

Bij de vorige Spelen in Beijing in 2008 sleepte China de meeste gouden medailles (51) in de wacht. Het land liet de VSA (36) en Rusland achter zich. China nam voor het eerst deel aan de Spelen in 1952 in Helsinki en deed toen alleen mee met één sportonderdeel. Door de politieke crisis waarin het land daarna belandde, de Chinese burgeroorlog en de splitsing van Taiwan, duurde het tot 1984 dat China weer deelnam aan de Spelen. In Los Angelos haalde het land 15 gouden plakken, goed voor de vierde plaats op de ranglijst.

Met dag 7 van de Olympische Spelen vandaag, staat de vijftienjarige Alejandra Orozco Loza van Mexico aan top van de jongste Olympisten. Ze wist de zilveren plak te behalen op het onderdeel duiken. De oudste Olympist is Mark Todd van Nieuw Zeeland. De 56-jarige wist brons te winnen bij de ruitersport.

Vandaag komt ook Chinyere Pigot uit op de dames 50 meter vrije slag. Ze zal om zes uur 's morgens Surinaamse tijd de series zwemmen. Als ze haar tijd haalt, zwemt ze daarna de finale.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May