Woningbouw neemt vanaf deze maand flinke vaart
01 Aug 2012, 00:00
foto
Huizen te Hanna's Lust. (Foto: Raoul Lith)


Vanaf deze maand neemt het landelijke woningbouwprogramma een vaart. In Paramaribo, Commewijne, Wanica, Para en Coronie zal er intensief gebouwd worden. Op Hanna’s Lust zijn 112 woningen opgeleverd. Op dit project begint deze maand de bouw van 354 huizen. Op verschillende locaties worden terreinen bouwrijp gemaakt.

De werkgroep Herstructurering Huisvesting en het Management Team Huisvesting geven een overzicht van de werkzaamheden die verricht zijn. Allereerst zijn de knelpunten geïnventariseerd en aangepakt. Deze waren, het ontbreken van:
1. Beschikbare bouwrijpe kavels
2. Toegankelijke financieringsmodaliteiten
3. Kwalitatief betaalbare woningen
4. Toepasselijke wetgeving

Stand van zaken
In juli 2011 is begonnen met het bouwrijp maken van 37 hectare te Hanna’s Lust. Deze activiteiten zijn in een afrondende fase en er zijn 112 woningen opgeleverd. Deze maand begint de bouw van nog eens 354 woningen op dit project. De voorbereidingen voor de gestapelde en geschakelde woningen zijn afgerond. Hetzelfde geldt voor het dienstencentrum (winkelcentrum, units voor de nutsbedrijven). De gesprekken met de overheidsdiensten Regionale Gezondheidsdienst, Politie, Onderwijs hebben erin geresulteerd dat die disciplines ook op Hanna’s Lust aanwezig zullen zijn.

Er worden ook voorbereidingen getroffen voor de start van de bouw van 40 woningen in Coronie. Het terrein wordt deze maand bouwrijp opgeleverd. De aannemer is al begonnen met het werk. De planning is om de woningen in 2012 op te leveren. Deze zullen in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting deels worden verhuurd op basis van het sociaal huurbeleid.

Samenwerking met particulieren
Hanna’s Lust en Coronie zijn overheidsverkavelingen. Op basis van de Public Private Partnership (PPP) is de overheid een samenwerking aangegaan met particulieren om samen terreinen te ontwikkelen en woningen te bouwen. Dit heeft al geresulteerd in drie PPP-projecten. Het betreft de locaties Waterland, Leiding 10A en Julianaweg. Deze PPP-projecten behelzen de bouw van 220 woningen.

De uitgangspunten van de PPP zijn:
1. Lagere kosten voor het beschikbaar hebben van semi bouwrijpe grond (inclusief nutsvoorzieningen).
2. Het simultaan kunnen realiseren van wooncomplexen in verschillende gebieden (landelijk karakter).
3. Minder belasting voor het overheidsapparaat.
4. Ondersteuning bedrijfsleven.
5. Richtlijnen, regels en toezicht conform het Landelijk Woningbouw Programma.

Bouw woningen Dalian
Suriname en de Volksrepubliek China hebben overeengekomen om woningen te bouwen. Het gaat om financiering van 1000 woningen en de aanleg van de daarbij behorende infrastructuur. De eerste locatie waar minimaal 500 woningen zullen verrijzen, is Richelieu te Commewijne. Deze woningen zullen door Dalian worden gebouwd, waarbij als voorwaarde geldt dat minimaal 50% van de arbeiders en de materialen afkomstig moet zijn van Suriname. De werkzaamheden beginnen deze maand. De restende 500 woningen zullen op nog nader te bepalen locaties worden gebouwd.

Ook in dit geval zal de overheid inkomen met de grond en zullen verder de financieringsmodaliteiten van het Landelijke Woningbouwprogramma gelden. De bouwkosten zijn maximaal SRD 1.256,25 per m2 en de hypotheekvoorwaarde van 5% met een maximale looptijd van 30 jaar, zullen van toepassing zijn. In de lening zijn ook de kosten opgenomen voor alle infrastructurele werken en nutsvoorzieningen. Er wordt een volledig woningbouwproject opgeleverd met sleutelklare woningen. Het gemiddelde oppervlak van een woning in dit project is 65 m2, waardoor een huis maximaal SRD 81.656,25 zal kosten.

Samenwerking LISP
Op alle locaties wordt met het Low Income Shelter Program (LISP) samengewerkt. De LISP-modaliteit is een extra faciliteit voor lagere inkomens om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Er wordt een subsidie verleend aan de woningzoekenden, waardoor het instapbedrag voor het afsluiten van een hypotheek wordt verlaagd.

In januari 2012 is begonnen met de ‘Zelfbouw’-modaliteit. Hierbij zijn de woningzoekenden al in het bezit van een eigen perceel. Indien zij voldoen aan de financiële voorwaarden van het Landelijke Woningbouwprogramma dan kan gebruik worden gemaakt van alle faciliteiten. Per juli 2012 zijn al 38 woningzoekenden financieel goedgekeurd voor deze modaliteit.
Er heeft ook een inventarisatie plaatsgehad van vrijstaande overheidskavels. 77 percelen zijn geregistreerd te Flora. Ook deze percelen zullen worden ingebracht onder het landelijke programma.

Screeningsproces
Om in aanmerking te komen voor het kopen van een woning, vindt er vooraf een screeningsproces plaats. Gebruik wordt gemaakt van het cliëntenbestand van de Stichting Volkshuisvesting (SVS). Allereerst vindt een sociale screening plaats door de SVS. Hierna volgt de financiële screening door de Surinaamse Post Spaar Bank en de Suritrust.

Per juli zijn 8.508 registratieformulieren van woningzoekenden door de SVS doorgestuurd naar de banken. Hiervan zijn intussen 1.435 financieel goedgekeurd. Aanvragen worden niet goedgekeurd indien het inkomen niet toereikend is, geen vast dienstverband is, stukken niet volledig zijn, personen onbereikbaar zijn en gewijzigde sociale omstandigheden.

Overgangsappartementen
Naast de woningbouw zal dit jaar ook een aanvang worden gemaakt met de bouw van overgangsappartementen. De bedoeling is om tijdelijke huisvesting van maximaal 6 maanden te bieden aan personen die in zeer deplorabele omstandigheden wonen. Gedurende deze periode worden de woon- en leefomstandigheden van deze personen verbeterd, waarna we weer terug kunnen.

De eerste locatie is in Mariënburg (Commewijne). Er zullen dit jaar meerdere locaties worden geïdentificeerd voor de woningbouw. Het gaat hier om zowel overheidsverkavelingen als PPP’s. De geïdentificeerde terreinen worden in 2012 bouwrijp gemaakt en in 2013 wordt begonnen met de bouw.

Wettelijk kader
Het doel is uiteindelijk om op basis van de samenwerking tussen de overheidsverkavelingen en de PPP-modellen het gewenste aantal woningen te realiseren, waarbij de overheid een terugtredende rol inneemt. Hiervoor is er een wettelijk kader ter ondersteuning vereist.

Daarom is conform artikel 49 van de Grondwet met alle betrokkenen een Huisvestingsplan opgesteld, dat al goedgekeurd is door de Raad van Ministers en binnenkort aangeboden wordt aan De Nationale Assemblee. Hierna volgen de wetten voor de Regulerende Autoriteit (Huisvestings Autoriteit) en de wet op de Woningbouwcorporaties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May