Transformatie moet Planbureau uit ijskast halen
30 Jul 2012, 21:15
foto


Het gaat niet goed met de Stichting Planbureau Suriname (SPS). Dit hebben vicepresident Robert Ameerali, directeur Hesdy Ormkerk en voorzitter Hugo Blanker van de werknemersorganisatie vandaag herhaaldelijk benadrukt. Volgens Ormskerk zal de vorig jaar ingezette transformatie van de stichting nu wel van de grond moeten komen.

“We zijn de afgelopen 14 jaar opzij gezet en hebben niet meer de functie die we horen te hebben in de samenleving. We zijn gelukkig niet in de diepvries, anders zouden we vandaag niet hier zijn om deze dag te gedenken”, zegt hij.

Beloftes niet nagekomen
Het Planbureau heeft vandaag zijn 62ste verjaardag herdacht. Bij die gelegenheid zijn 26 medewerkers gehuldigd voor hun trouwe dienst aan de stichting. De viering vond plaats in het SPA-gebouw aan de Frederik Derbystraat. Blanker die de eerste spreker was zette meteen de toon van de dag, door aan te geven niet van plan te zijn mooie woorden te gebruiken terwijl het niet goed gaat met het Planbureau. Hij verweet Ameerali ervan beloftes die een jaar geleden zijn gedaan niet te zijn nagekomen. De periode van zes maanden die de vicepresident toen had gevraagd om de zaak te ordenen zijn al lang verlopen.

Blanker die zijn misnoegen op papier had gezet, overhandigde staande de viering die aan de vicepresident, met de mededeling dat hij uit protest de bijeenkomst zou verlaten. Op aandringen van Ameerali en de leiding van het Planbureau besloot hij toch te blijven bij de viering en huldiging. Ameerali die kort daarna aan het woord kwam, gaf toe dat Blanker het gelijk aan zijn zijde heeft. “Ik moet u zeggen dat ook ik ontevreden ben samen met u”, richtte hij zich rechtstreeks tot de vakbondsman. “Er is in het afgelopen jaar onvoldoende met elkaar gesproken.”

Nieuwe belofte
De regering is niet helemaal klaar om het bureau die plaats te geven die het verdient. “Wij zijn met zijn allen slachtoffers van de tijd”, sprak Ameerali. Hij betreurt het dat het Planbureau zelfs niet voorkomt op de begroting van het kabinet van de vicepresident. Dit moet nog bij staatsbesluit worden geregeld. Ameerali beloofde wederom aan directie, het personeel en Blanker dat ernstig aan de transformatie zal worden gewerkt.

De Stichting Planbureau Suriname is op 30 juli 1950 opgericht met als doel het beramen, opstellen, ontwikkelen, coördineren en steunen van nationale plannen. Volgens Ormskerk bestaat er geen land op aarde, dat goed functioneert zonder een Planbureau. In het transformatieproces zal niet alleen gekeken worden naar de kwaliteit van het bureau, maar zal een zodanige sfeer worden geschapen dat elke medewerker zich thuis voelt. Na de toespraken werden de medewerkers gehuldigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May