Stroomstoring ontwricht leven Noord-India
30 Jul 2012, 13:00
foto
De treinen waren gestrand door de stroomuitval,. (Foto: AP)


Een omvangrijke stroomstoring heeft het leven ontwricht in het noorden van India, eveneens in de hoofdstad Delhi. De stroomuitval heeft meer dan 300 miljoen mensen in de staten Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh en Rajasthan geraakt.

Volgens Energie-minister Sushil Kumar Shinde was de stroomlevering in de meeste gebieden al hersteld en zou de rest spoedig volgen. Het is nog onduidelijk wat de stroomlevering heeft onderbroken. Maar volgens sommige berichten gebruiken sommige staten meer energie dan is toegestaan. Minister Shinde zei dat hij een commissie heeft benoemd om de oorzaken van de black-out te onderzoeken. Het is een van de grootste die het land in meer dan 10 jaar heeft getroffen. Binnen 15 dagen moet de commissie haar onderzoek hebben afgerond, zei Shinde.

De stroomonderbreking vond in de vroege ochtenduren plaats nadat het Noord-Indiaas hoogspanningsnetwerk was ingestort. De minister werd drie uur later geïnformeerd. Op alle niveaus was er chaos, het metro en treinverkeer, de waterzuiveringsinstallaties, de stoplichten, de ziekenhuizen en transportsystemen.

Ernstige energiecrisis
In negen noordelijke staten was bijna 30% van de bevolking verstoken van energie. De oorzaak ligt in de ernstige energiecrisis waarmee India kampt. Het land ziet zich geconfronteerd met een enorm energietekort deze zomer. Er is een enorm tekort aan kolen (India’s energie is grotendeels thermisch), de verlieslatende energieraden, diefstal van energie, een gebrek aan openbaarheid van de vastgestelde stroomtarieven en slecht presterende particuliere distributie-agentschappen, maken dat grote delen van India dagelijks enkele uren zonder elektriciteit leven.

Het is premier Manmohan Singh gelukt om een nucleaire burger overeenkomst te sluiten met de Verenigde Staten van Amerika om aan de stijgende energiebehoefte van India te voldoen, maar de plannen om nieuwe reactoren op te zetten, stuiten tegen controverses over de veiligheid en aankoop van grond. Tot nog toe draagt kernenergie 3% bij aan de energievoorziening van dit Aziatisch land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May