Voorronde 'First Move' scholen schaak succesvol
30 Jul 2012, 04:00
foto


Na zes maanden schaakles op school te hebben gekregen, doen leerlingen van de basisschool enthousiast mee aan de ‘First Move Scholen schaak kampioenschappen’. Op drie scholen vond de voorronde plaats. De resultaten zijn van dien aard dat nu al door de organisatie gesteld wordt dat dit project een succes is geworden.

In Suriname is het first move curriculum geïntroduceerd door de Rotary Club Paramaribo Central in samenwerking met haar zusterclub Rotary Club Kirkland Downtown, USA. Met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is op een zestal basisscholen dit project uitgevoerd. Het gaat om O.S. Latour I, O.S. Hannaslust, O.S. Drambrandersgracht, O.S. Geyersvlijt, O.S. Maretraite en De Vrije School.

Denken stimuleren
First Move is een curriculum voor de 2e en 3e klas waarbij schaken een leermiddel is. Het programma leert de kinderen schaken en ondertussen wordt het kritisch denken van de leerling verbeterd. De kinderen zien het schaken als een spel en realiseren zich niet dat het denken sterk wordt gestimuleerd terwijl zij spelen.

De lessen worden door de eigen leerkracht van de klas verzorgd. Deze hoeft zelf geen voorkennis van het schaken te hebben aangezien dit samen met de leerlingen wordt geleerd. Het programma is compleet met lesmateriaal, dvd, hulpmiddelen en schaakstukken.

Voorronde
Donderdag werd de kick-off gegeven op de O.S. Maretraite. Vol enthousiasme hadden 30 kinderen zich aangemeld gezamenlijk met ondersteuning van hun ouders. Er werden 6 ronden gespeeld. Hierna was de top 10 bekend. Virgil Kartodikromo werd met 5,5 punt kampioen first move Ma Retraite. Andy Su werd met 5 punten semi-kampioen en Kevin Palmtak werd derde met 4,5 punt.

Vrijdag was het de beurt aan O.S. Hannaslust. Er waren 28 leerlingen op komen dagen en hier was een 5 ronden toernooi voldoende om uit te maken wie de 10 beste leerlingen zouden zijn. Doniro Banai werd ongeslagen kampioen met volle 5 punten. Cheniva Nooitmeer had 4 punt en werd daarmee semi-kampioen terwijl Jedine Sabrina met 3,5 punt beslag legde op de derde plaats.

Zaterdagmorgen om 9 uur werd de eerste ronde gestart op de Vrije School. Sommige kinderen waren al vanaf 7 uur op school omdat ze zo zenuwachtig waren en niet konden slapen en wachten om hun eerste toernooi te spelen.
Er waren in totaal 41 jonge schakers en hier werd een 6 ronden toernooi gedraaid. Na 6 ronden is ongeslagen kampioen geworden met volle 6 punten Gian Bihariesing. Danny Chen en Yash Dwarkasing hadden beide 5 punten maar na toepassen van de tiebreak regels werd Denny tot semi-kampioen uitgeroepen.

Finale
De finale van de ‘beste first move leerling van Suriname’ wordt zaterdag om 16.00 uur in Hotel Krasnapolsky gehouden.
O.S. Drambrandersgracht, O.S. Latour en O.S. Geyersvlijt zullen hun 10 beste schakers zelf uitkiezen en deze afvaardigen om met de 10 beste schakers van de 3 scholen waar een voorronde is gehouden te laten strijden om de titel van 'beste first move leerling van Suriname'.

Uit de top 10 eindpositie van het leerlingen toernooi zijn punten toe te kennen waarna ook de ‘beste first move school’ bekend zal zijn. Deze school zal een desktop pc als prijs krijgen. Er zijn ook diverse andere prijzen te winnen.
Tegen 20.00 uur zal de prijs ceremonie plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May