Dream to Happiness belicht het leven positief
29 Jul 2012, 08:00
foto
Winston Echteld en Emmely Kartoredjo. (Foto: Rachel Dompig)


“Door het gemis van mijn moeder, Suzanne Lie-A-Jen op jonge leeftijd, werd ik door de jaren heen gedreven om mijn onbeschrijfelijke emoties te uiten in de vorm van het lied Dream to Happiness. Ik was op mijn twaalfde al bezig met schrijven van enkele regels. Het heeft jaren geduurd, voordat ik ready was om mijn levensverhaal te delen met anderen”, vertelt Winston Echteld aan Starnieuws. Hij raakte zijn moeder op driejarige leeftijd kwijt en werd vanaf die tijd door zijn grootouders opgevoed.

“Volgend maand is zij precies 34 jaren overleden. Ik wilde mijn moeder voor mezelf hebben. Ik droomde vaak over haar”, zegt hij. Het beeld dat hij van zijn moeder heeft, is voor hem een houvast om verder te gaan met zijn leven. Zijn visualisatie wordt versterkt met de positieve ervaringen die mensen met hem deelden over haar. “Ik weet dat ik mijn moeder wel zie. Ondanks dat ze niet voor lange tijd in mijn leven is geweest, heeft ze een grote invloed op mij. En de mensen die haar gekend hebben, zeggen altijd dat ze een prachtige, liefdevolle en hulpvaardige vrouw was.” Dream to happiness is niet alleen bedoeld om een overledene in herinnering te brengen, maar ook om de liefdevolle momenten van iemand die gemist wordt, opnieuw te beleven. Emmely Kartoredjo is de persoon die Dream to happiness zal uitdragen op 3 augustus tijdens het Suripopfestival.

Positieve uitstraling
De rode draad die dwars door Dream to happiness loopt, is het creëren van geluk dwars door alle moeilijke momenten in het leven. “Through ups en downs you still to be happy”, meent de schrijver. Doordat hij worstelde met gevoelens die hij niet kon uitleggen, kwamen er ook vragen in hem op, die onbeantwoord bleven. Met zijn creatief vermogen probeerde hij de vragen te beantwoorden, om verder te kunnen gaan. “Je moet altijd een punt bereiken om aan vast te houden en dat moet je helpen om de beste keuzen te maken. Je moet altijd een positieve uitstraling hebben”, zegt Winston.

Hij gaf zijn fantasie de vrije loop van hoe hij het gewild had met zijn mams aan zijn zijde. You’re the light in my life shining bright, I see your face. In my dreams, you show me the way with your smile and your beautiful eyes all the time. You are here, ease my fear, always near my angel so fine, benadrukt hij. De boodschap die hij overdraagt in het lied is, blijf positief ingesteld en hou vast aan de mooie dingen in het leven.“Een van de mooiste creaties in het lied is bij de bridge waar de piano bespeeld wordt en de uitbarsting daarna volgt. It’s still my dream to happiness”, geeft hij aan. Ook Clarens Amatmoekarie droeg zijn steentje bij door het nummer muzikaal te bewerken.

Vertolking
In het begin had hij Cheryll Rijger op het oog om het nummer te zingen. Maar door omstandigheden kon zij niet en koos hij uiteindelijk voor Emmely. Winston is heel trots op zijn vocalist en schuift het niet onder stoelen of banken. “Zij is één van de vijf beste zangeressen in Suriname. Je ziet haar bijna nooit, maar je hoort haar wel. Elk lied dat zij zingt trekt ze mensen hun aandacht”, concludeert hij.

Voor Emmely is het de eerste keer dat zij een Suripop-nummer zingt. “Het is een leuke ervaring. Het is anders dan ik gewend ben. Ik word uitgedaagd. Het is geen gewone zangwedstrijd”, beaamt de vocalist. Zij kon zich helemaal terugvinden in de tekst, omdat Dream to happiness het leven vanuit een positieve kant belicht. Haar oma overleed enkele jaren geleden, waardoor zij de leuke tijden weer voor de geest haalde. “ Mijn grootmoeder woonde niet in Paramaribo, maar in de vakantie logeerde ik vaak bij haar. Ze was een heel lief mens”, zegt zij. Voor haar is het belangrijk dat mensen hun moeilijke tijden achter zich kunnen laten.

Through my dreams baby you bring light to my world, all the darkness just fades away ,zingt zij uitbundig. Toen de componist geconfronteerd werd met de vertolking van Emmely was hij helemaal verkocht. “ She made me so proud. Dream to Happiness is het eerste Engelstalig lied dat met de wisseltrofee naar huis gaat. Ik ga geschiedenis schrijven”, zegt hij overtuigend.

Winston heeft eerder meegedaan met Suripop als vertolker. Maar een lied schrijver is een geheel nieuwe ervaring voor hem. “Als componist voel ik mij er volwassen bij. Ik merk dat mensen mijn werk waarderen en dat ze van het nummer genieten”, zegt hij. Oorspronkelijk heeft hij Dream to hapiness neergepend als aandenken aan zijn moeder. In 2006 was Emmely Kartoredjo één van de achtergrondzangeressen tijdens het Suripopfestival. In 2004 droeg Winston Echteld het lied Baby I’m waiting, geschreven door Ferdinand Redan uit.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May