Jogi: Sociale woning kost US$ 150.000
28 Jul 2012, 02:00
foto
Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP)


Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) rekent uit dat een ‘volkswoning’ uit de leningsovereenkomst met China SRD 150.000 zal kosten. Dit baseert de politicus op basis van reële kosten die om de hoek komen kijken bij zo een lening.

De regering heeft een leningsovereenkomst getekend met China voor de bouw van 1000 volkswoningen voor US$ 47 miljoen. “Ik denk dat het volk niet geholpen is met dit project. Als we de zaak even beschouwen zien we dat een woning ongeveer US$ 50.000 USD kost. We nemen nog niet in beschouwing de bouwkavel (± 400 m2) en het bouwrijp maken van het terrein. We brengen ook nog niet in beeld de nutsvoorzieningen en de infrastructuur erom heen”, zegt Jogi in gesprek met Starnieuws.

Twee maal duurder
Hij heeft uitgerekend dat als aan alle voorwaarden voldaan zijn, een woning dan tussen de US$ 65.000 tot US$ 70.000 zal kosten. Hij gaat uit van een bouwoppervlakte van ongeveer 50 m2. Jogi zegt dat bij de lokale handel een huis met een vloeroppervlakte van 50 m2 met kavel ongeveer US$ 33.000 kost. “Het valt dan op dat de woningen van de overheid twee maal duurder zijn. Is het volk hiermee geholpen of zijn enkele mensen die zich genesteld hebben in de omgeving van de NDP-top geholpen. Is dit het sociaal contract van de president?”, sneert Jogi.

Mensen die in aanmerking willen komen voor een huis, moeten een hypotheek nemen. Met een looptijd van gemiddeld vijftien jaar, moet voor een huis US$ 150.000 USD neergeteld worden. Uit de ervaring met Dalian kan volgens Jogi alvast de conclusie getrokken worden dat Surinamers en bouwcomponenten hier te lande nauwelijks betrokken zullen worden bij het project.

Belang China
“Het grootste deel van de US$ 47 miljoen vloeit terug naar China. Welk belang dient de regering met deze bouw? Wordt zo het belang van de woningzoekenden gediend? Waar is het belang van de Surinaamse ondernemers en arbeiders bij dit project?”, vraagt de VHP’er zich af.

Jogi zegt nu beter te begrijpen waarom president Desi Bouterse tijdens een vergadering van de Nationale Democratische Partij (NDP) op Leiding XI A aanhaalde dat Surinaamse arbeiders niet willen werken. Zij komen laat, lezen de krant, discussiëren erover en willen daarna een teloh of bami eten. Volgens Bouterse werken Chinese arbeiders veel harder daarom worden die ingezet. Jogi zegt moeite te hebben met de visie die de president heeft over de Surinaamse arbeider. De politicus meent dat met deze leningsovereenkomst de belangen van China eerder gediend zijn dan die van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May