Sportfaciliteiten SOGK voorzien in meervoudige behoefte
27 Jul 2012, 02:00
foto
Voetballende jongens in de gerenoveerde sporthal van SOGK. (Foto: René Gompers)


“Je moet passen, die bal!”, instrueert de trainer. De groep jongemannen wil liever de bal direct in het doel getrapt zien. De trainer fluit af, roept de zaalvoetballers bij elkaar om hen nog eens het belang van samenspelen uit te leggen.

Op de pas gerenoveerde vloer nemen ze plaats. Deze sporthal en andere sportfaciliteiten op het terrein van Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK) zijn opgeknapt door de Staatsolie Sportfonds. Donderdag heeft de officiële overdracht plaatsgevonden.

Belangrijk voor ontwikkeling
Frank Cameron, voorzitter van SOGK zegt dat de renovatie hard nodig was.
“Het is belangrijk voor onze pupillen dat deze plaats representatief is. Dit is niet alleen een opvang, maar hier kunnen zij ook een vak leren. Sport speelt door de bewegingstherapie een belangrijke rol in hun ontwikkeling.”

De voetballers gaan het nog eens proberen. Dit keer gaat het beter. De bal wordt vijf keer rondgepast voordat die in het doel getrapt mag worden. Enkele jongens laten wat staaltjes zien alvorens de bal verder getrapt wordt.
“Sommige pupillen zijn zo goed in de sporten dat zij verder doorstromen en ons land op internationale podia vertegenwoordigen”, vertelt Cameron. “Het is dus zaak dat het complex er prima uitziet en in die sportbehoeftes voorziet.”

Bron van inkomsten
Het Staatsolie Sportfonds heeft 75.000 US dollar in het project gestopt. Conrad Issa, vertegenwoordiger van het Sportfonds is onder de indruk van het effect dat de renovatie heeft op de mensen: “Als je kijkt naar de noden hier, dan is het een plezier om te zien dat deze kinderen kunnen genieten van een schone, bruikbare en functionerende omgeving.”
Naast de sporthal zijn de toiletten en het zwembad opgeknapt. De motoren en filters die zorgen voor schoon en fris water in het bad zijn ook aangepakt.

De jongeman trapt hard, maar de doelman kaatst de bal harder terug. Hij geeft niet op en trapt nog een keer. Naast het doel. “Opnieuw!” zegt de trainer. Daar gaan ze weer, ongeduldig de bal vijf keer rondpassen.
Niet alleen mensen met een gebrek maken gebruik van de sportfaciliteiten op SOGK.
De scholen en sportverenigingen in de omgeving maken gretig gebruik van vooral de sporthal waarin ook basketballen mogelijk is.
“Voor de stichting is dit een bron van inkomsten,” zegt Cameron.”Er zijn heel weinig sponsoren tegenwoordig, dus moeten wij zelf voor het onderhoud zorgen door verhuren van de ruimtes. Immers, onderhouden is behouden.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May