Wie zal de Olympische vlam ontsteken?
26 Jul 2012, 20:00
foto


Het is een iconisch moment dat de start van de Olympische Spelen inluidt, het aansteken van het Olympisch vuur. Met nog enkele uren te gaan, wordt er druk gespeculeerd over wie deze grote eer te beurt valt.

De 70-dagen durende Engelse fakkeltocht nadert zijn einde, terwijl de ogen van miljoenen gericht zijn op de laatste van de 8.000 fakkeldragers tijdens de openingsceremonie in het Olympisch Stadion in Stratford. Bij de Spelen in 2008 Beijing was dat de gymnast Li Ning, in 2004 in Athene was dat windsurfer Nikolaos Kaklamanakis en in Sydney in 2000 was dat de 400m loper Cathy Freeman. Bokser Muhammed Ali stak het Olympisch vuur aan bij de Spelen in 1996 in Atlanta, terwijl in Barcelona in 1992 die eer was weggelegd voor Paralympische boogschutter Antonio Rebollo.

Tot nog toe is de identiteit van de persoon een goed bewaard geheim gebleven. De vroegere Britse Olympiërs zijn aangeprezen om de grootheden uit vorige Spelen te volgen, maar er zijn genoeg alternatieven; een combinatie van sterren, een weinig bekende jongere of een speciale stunt om de vlam aan te steken. "Het leven geeft aan de Spelen. Het is het vuur, dat vermoedelijk afkomstig is van de Griekse goden uit het verleden. Er zijn een heleboel bekende en minder bekende mensen geweest die de vlam hebben ontstoken”, zegt BBC commentator Barry Davies. "Ik denk dat het een persoon moet zijn die een inspiratie is. Het is een goede zaak dat we zoveel goede kandidaten hebben, maar je kunt nu eenmaal niet een ieder behagen met de keuze."

Kandidaten
Tot de gegadigden behoren Sir Steve Redgrave, vijfvoudig Olympisch kampioen tussen 1984 en 2000 en Daley Thompson, tweevoudig Olympisch kampioen in 1980 en 1984. Ofschoon het zou indruisen tegen de koninklijke regels, zou de keus ook gevallen kunnen zijn op Prins William. Een dergelijk besluit zou wereldwijd zijn weerklank vinden. Op de lijst van kandidaten staat ook David Beckham, voormalig aanvoerder van Engeland, die 115 keer voor zijn land uitkwam. Sir Roger Bannister, de eerste man die een mijl liep in minder dan vier minuten, prijkt ook op de lijst evenals Kelly Homes die goud won op de 800m en 1500m bij de Olympische Spelen in Athene (2004).

Het mogelijke scenario tussen een combinatie van de oude en jonge generatie zou kunnen liggen tussen de 18-jarige duiker Tom Daley, de belichaming van de jeugd en belofte en de 92-jarige Dorothy Tyler, de oudste nog in leven zijnde Britse dubbele Olympische medaillewinnaar. Het blijft tot de opening van de Spelen morgen, nog afwachten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May