Mislukte relatie met belastingbureau kost land een miljoen euro
26 Jul 2012, 00:00
foto
De BMC-toppers op het presidentieel paleis samen met president Desi Bouterse in augustus vorig jaar.


De regering is niet tevreden over de werkzaamheden van het Nederlandse Bestuur en Management Consultancy (BMC) belastingbureau. In augustus vorig jaar werd dit bureau aangetrokken om een hervorming te plegen van het Surinaams belastingstelsel en een compleet nieuwe op te zetten. Echter werd voor iets minder dan een miljoen euro alleen een inventarisatie gepleegd. “Dus hebben wij het contract maar niet verlengd,” zegt minister Adelien Wijnerman van Financiën aan Starnieuws.

BMC heeft er ongeveer acht tot negen maanden over gedaan om wat er eigenlijk al was in een rapport te zetten, zonder alternatieven en of aanbevelingen aan de regering te geven. Wijnerman zegt dat BMC slechts een inventarisatie heeft gepleegd en een rapport heeft geschreven. “Van zaken die we al wisten, maar het is goed dat ze gelist zijn. Op het rapport gaan we verder zelf werken”, zegt de minister.

Verwachtingen niet uitgekomen
Volgens Wijnerman verwachtte de regering van BMC een zodanig rapport met aanbevelingen, waarop een effectief beleid kon worden gemaakt met duidelijke actiepunten van wat, waar en hoe het belastingsysteem in Suriname te hervormen. “Dat is uitgebleven”, herhaalt minister Wijnerman. Na een eerste contractperiode zou het contract eventueel worden verlengd.

Ook minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en president Desi Bouterse hebben bij de ondertekening van de overeenkomst met het consultancy bureau zijn hoge vooruitzichten uitgesproken. Lackin hoopte dat door de hervormingen die doorgevoerd zouden worden, de inkomsten van de staat sterk zouden toenemen. “Het exacte bedrag ken ik niet uit het hoofd, maar de deal met BMC heeft de staat Suriname iets minder dan een miljoen euro gekost”, zegt Wijnerman.

Zelf doen
Volgens de bewindsman zal de regering onder leiding van Financiën nu toch zelf een hervormingsrapport moeten schrijven. De staat zal waarschijnlijk nog meer geld aan de geplande hervormingen moeten besteden voordat die er komen. Wijnerman zegt dat er waarschijnlijk moet worden uitgekeken naar andere buitenlandse krachten om Suriname te helpen met de hervormingsplannen. “In elk geval hopen we over niet al te lange tijd het hervormingsplan aan te bieden aan de president”, zegt de minister van Financiën.

Starnieuws die hierover contact opnam met BMC, kreeg in eerste instantie de toezegging een uitgebreid verslag te zullen krijgen van de werkzaamheden. Er zou ook ingegaan worden op de relatie met de regering. Die afspraak werd niet nagekomen en BMC stelde zich op het standpunt dat er geen informatie verschaft wordt over de werkzaamheden met cliënten. “Tot mijn spijt kan ik u niet van dienst zijn. Conform ROA-richtlijnen is het onze standaard handelwijze om geen informatie aan derden te verschaffen over onze contacten met klanten of het verloop van opdrachten”, schrijft Joost van Dijk, Public Relations en Marketing Officer van de BMC-group aan Starnieuws

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May