Big Ben zal vrijdag 40 keer luiden
25 Jul 2012, 04:00
foto


De start van de Olympische Spelen vrijdag in London wordt ingeluid met het luiden van de Big Ben gedurende 3 minuten. Met het massa klokgeluid opent London de Olympische Spelen 2012.

Het is de eerste keer sinds 15 februari 1952 dat de Big Ben buiten haar normale schema te horen zal zijn. In 1952 werd de klok elke minuut geluid en dat gedurende 56 keer ter gelegenheid van de begrafenis van koning George VI.

Het evenement maakt deel uit van een kunstproject om een ieder in het Verenigd Koninkrijk aan te moedigen vrijdag op hetzelfde tijdstip een klok te luiden. Het project is ontworpen door Turner prijswinnaar Martin Creed. Hij heeft opgeroepen alle klokken in het land zo snel en hard mogelijk te luiden gedurende drie minuten. De organisatoren hopen dat dit een wereldrecord wordt voor het grootste aantal klokken dat tegelijk klinkt.

Alle klokken
De Big Ben zal handmatig worden geluid, in tegenstelling tot het klokkenspel per uur dat automatisch klinkt. Het project omvat alle klokken, van kerkklokken, deurbellen tot koebellen met evenementen die landelijk zijn gepland. Creed hoopt dat de mensen massaal de klokken luiden.

In Coventry, zullen fietsers zich verzamelen buiten het Transport Museum om hun fietsbellen te rinkelen. Wetenschappers van de Cambridge - gebaseerde British Antarctic Survey zullen ook deelnemen ofschoon ze geen klokken hebben in hun onderzoekstation. In plaats daarvan zullen zij "rinkelen" en slaan op alles waar ze de hand op kunnen leggen, van keukenpotten tot ondersteken. Andere deelnemers zijn onder andere de Royal Navy, HMS Belfast, Britse ambassades over de hele wereld en de beroemde Whitechapel Bell Foundry.

Klaar voor Spelen
De klokken zullen klinken in het meest noordelijk bewoond huis van Groot-Brittannië in Skagen, de Shetland Eilanden, en de meest westelijke gemeente van het Verenigd Koninkrijk in Tresco, de Scilly-eilanden. Zowel de Nationale Assemblee van Wales als Stormont en het Schots parlement zullen participeren. Dat houdt in dat alle vier parlementen deelnemen aan het klokkenevenement.

De Big Ben is de bijnaam van de 13,5 ton zware klok in het Paleis van Westminster. Het is op 10 april 1858 geïnstalleerd en het kostte 18 uren om de klok op zijn plaats boven de toren te krijgen. De klok is 2,2 meter hoog en heeft een diameter van 2,7 meter.

Het Verenigd Koninkrijk is klaar voor de start van de Spelen. Veiligheidstroepen zijn in gereedheid gebracht, terwijl het verkeer ook is aangepast.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May