Galibi Beach Festival krijgt doorstart in nieuw jasje
24 Jul 2012, 11:00
foto
Deelnemers aan het Beachfestival 2010.


Het Galibi Beach Festival krijgt in 2014 een doorstart in een nieuw jasje. De dorpsleiding van Galibi heeft volgens kapitein Ricardo Pane, samen met de verantwoordelijke organisatie 'Galibi Youth' besloten dit jaarlijks festival qua karakter en opzet een andere vorm te geven. "We gaan alle tijd nemen om dit evenement een andere wending te geven", benadrukt Pane tegenover Starnieuws.

Zo zal onder meer de recreatiezaal waarin veel activiteiten plaatsvinden, aangepast en omrasterd worden. "Als dorpsleiding willen we niet blijven toezien dat de baten uitblijven." De aanpassingen zijn nodig, omdat de continuïteit van het Galibi Beach Festival niet gegarandeerd kon worden door de hoge kosten voor het organiseren ervan. Vooral de hoge brandstofprijs was nijpend.

Toeristische attractie
Het festival zal in de nieuwe benadering het karakter krijgen van een cultureel feest, vergelijkbaar met de inheemse spelen, die jaarlijks in de maand december in het inheems dorp Awala Yalimapo in Frans-Guyana worden gehouden. Als toeristische attractie zal Galibi een toonbeeld blijven in het district
Marowijne. “Het festival heeft wel degelijk in een behoefte voorzien, daarom zullen wij ermee doorgaan. Nationaal en internationaal heeft het Galibi op de kaart gezet”, zegt Pane. Hij geeft aan dat in binnen- en buitenland grote vraag is naar voortzetting van het festival.

"We hadden een bezoekersaantal van ruim 2000 personen gedurende drie dagen", geeft ook Aurinia Toka aan. Zij is voorzitter van Galibi Youth, de organisatie die twee jaar terug het gebeuren voor het laatst organiseerde. De onderdelen waren sport, verkoop van craft, muziek en dans.
Pane zegt dat er zich al organisaties hebben aangediend, die in de vakantieperiode festiviteiten in het dorp willen organiseren. "We hebben toegestemd, maar niet op het niveau van het Beach Festival".
Dit festijn is twaalf jaren terug geïnitieerd door Bertunis Ulukanamo en Emanuel Langaman. Beiden kregen van Galibi Youth bij de opening twee jaar terug een certificaat als blijk van waardering voor hun initiatief.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May