Besturenvergadering Moederbond hangt aan besluit rechter
23 Jul 2012, 02:00
foto


Terwijl de rechter vanmorgen om acht uur hoogstwaarschijnlijk uitspraak doet in kort geding over de rechtmatigheid van de schorsing van 21 lidbonden van de AVVS ‘De Moederbond’, staat voor 10.00 uur de besturenvergadering van de moederorganisatie gepland. De voortgang van de besturenvergadering hangt af van het besluit van de rechter.

“Op de besturenvergadering zal ik de bonden informeren over de situatie binnen de Moederbond”, zegt Errol Snijders, voorzitter van het verbondsbestuur aan Starnieuws. “Conform de statuten en het Huishoudelijk Reglement zullen er ook belangrijke besluiten genomen moeten worden.” Het hoofdbestuur heeft op 24 mei, 21 van zijn lidbonden geschorst, omdat deze achterstallig zijn met het betalen van contributiegelden. De geschorste bonden die het er niet mee eens waren, zijn gestapt naar de rechter.

Starnieuws verneemt dat conform de statuten binnen drie maanden na schorsing een besturenvergadering moet worden gehouden, waar over het lot van de geschorste bonden moet worden beslist. Het is hoogstwaarschijnlijk dat als de besturenvergadering vandaag doorgaat, het besluit genomen zal worden om de 21 bonden te royeren. Snijders wil daar niet op ingaan en zegt dat er een aantal dingen besproken zullen worden op de vergadering. Zo ook hoe ver de stand van zaken is met de jaarverslagen, het minimumloon en het sociale zekerheidsloon. Eerder kon de Moederbond het geld niet opbrengen om de accountant te betalen voor de jaarverslagen. “Maar we hebben de fondsen kunnen vinden om de accountant nu te betalen”, zegt Snijders.

Weerleggen beschuldigingen
Over de beschuldigingen die zijn geuit aan zijn adres door de voorzitters van de geschorste lidbonden, zegt hij deze te kunnen weerleggen. “In feite heb ik dat al gedaan bij de advocaat, maar zal ik dat nu doen bij de besturenvergadering”, stelt de verbondsvoorzitter. Hij wordt er onder meer van beschuldigd gelden van de moederorganisatie niet te kunnen verantwoorden en gronden van de Moederbond te hebben verkocht.

De 21 geschorste bonden vertegenwoordigen bijkans 7.000 tot 8.000 werknemers, volgens secretaris Murwin Leeflang. De geschorste bonden zijn de twee bonden die opereren bij het ministerie van Openbare Werken, de bonden bij Iamgold/Rosebel Goldmines, het Lotjeshuis, Huize Betheljada en de twee bonden bij het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg. Ook de vakbonden bij Fernandes, de SRS, de Ware Tijd, het St. Vincentius Ziekenhuis, Huize Majella, HEM Suriname, Centrale Bank van Suriname, het Korps Brandweer Suriname, Brandweer Zorg en Hoop, de Satca en de Surinaamse Postspaarbank zijn geschorst. Verder de ABBS (beveiliging), de AWO (contractors Suralco) en de bond Dak- en Thuislozen. Deze bonden zijn sinds hun schorsing uitgesloten van elke activiteit van de Moederbond, dus ook voor de besturenvergadering vandaag zijn ze niet uitgenodigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May