Planten voor maatschappelijk en groenbewust Suriname
21 Jul 2012, 20:00
foto


Stichting RiKa (Re-integratie Kansarmen) organiseert op zaterdag 28 en zondag 29 juli een unieke plantenverkoop in de tuin van Colonial Resort aan de Anton Dragtenweg. De stichting wil hiermee geld binnenkrijgen voor haar activiteiten. RiKa www.stichtingrika.org begeleidt en ondersteunt (ex-) psychiatrische patiënten, (ex-) drugsverslaafden en thuis- en daklozen in hun re-integratie in de maatschappij. Deelnemers aan de trajecten leren sociale- en werknemersvaardigheden door te werken in een groene omgeving, zoals het onderhouden van openbare ruimtes.

“Op dit moment hebben wij nog vrij weinig bekendheid binnen de samenleving”, zegt Jareth Soemodihardjo, mede-initiatiefnemer van stichting RiKa en initiatiefnemer plantenevent. De stichting is bezig met het opzetten van grootschalige maatschappelijke projecten die van positieve invloed zijn op de Surinaamse maatschappij. Een van de projecten is het opzetten van een therapeutische zorgboerderij waar een woon- en werkomgeving zal worden gecreëerd voor bovengenoemde doelgroep. Dit wil de stichting realiseren op een stuk grond van 65 hectare dat onlangs door de overheid voor dit doeleinde aan de stichting is toegewezen.

Oplossen zwerversprobleem
“Door dit project zullen wij een grote bijdrage leveren aan het oplossen van het zwerversprobleem in Suriname”, geeft Soemodihardjo aan. Op de zorgboerderij wordt gestart met de opvang van daklozen met verslavings- en/of psychische problematiek.

RiKa heeft intussen al een aantal plantenverkopen georganiseerd. Deze zijn gehouden aan de Letitia Vriesdelaan, voor de ingang van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Tijdens deze verkopen richtte de stichting zich voornamelijk op de verkoop van geïmporteerde planten zoals rozen en dahlia’s. “Dit bleek uiteindelijk matig succesvol”, concludeert Soemodihardjo, “de planten hadden een specifieke verzorging nodig en een aantal deed het niet goed in het Surinaamse klimaat”.

Surinaamse planten
De stichting zal zich nu richten op planten die al in Suriname voorkomen. Er zullen bijna 100 soorten planten worden aangeboden, waaronder een grote collectie palmen, struiken en boomsoorten. Bekende palmen zoals de schroefpalm, phoenixpalm, bottlepalm, sago palm en bomen als de flamboyant, groenhart, pandanus en verschillende ficussen behoren tot de collectie. Iedere plant zal voorzien worden van informatie over herkomst, verzorging en gebruik. Hiermee wil de stichting zich onderscheiden van andere plantenverkopen.

Om nog meer mensen aan te trekken heeft de stichting besloten samen te werken met Colonial Resort en restaurant 'de Botralie'. Naast het generen van bekendheid en financiële middelen wil de stichting door het organiseren van plantenevents de liefde voor de natuur onder de bevolking stimuleren. “Mensen die genieten van planten en bomen in de eigen tuin of leefomgeving zullen bewuster omgaan met het milieu en waardering hebben voor de natuur”, meent de initiatiefnemer. Op het menu van 'Botralie' staan Surinaamse gerechten. Op zondag 29 juli lanceert Colonial Resort de 'Sunday Brunch'. “Bij een echt event, hoort echt eten en restaurant de Botralie zal ervoor zorgen dat iedereen met een voldaan gevoel het event verlaat”, vindt Rick Hilversum, directeur Colonial Resort.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May