Assembleeleden dringen aan op transparantie gronduitgifte
22 Jul 2012, 00:00
foto


De assembleeleden Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP), Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) en Ronny Asabina (fractieleider BEP) vinden dat er transparantie over het gronduitgiftebeleid moet komen. Volgens hen zal er pas een structurele verbetering komen in het immense vraagstuk, wanneer openheid van zaken wordt gegeven.

Minister Guinmardo Kromosoeto, Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) voelt de hete adem van de politiek en de samenleving in zijn nek. Geen enkele politieke partij is tevreden over de perikelen rond gronduitgifte. Ook binnen de Nationale Democratische Partij (NDP) is er kritiek op het grondbeleid. De stap van de bewindsman om Domeinkantoor en Grondinspectie te sluiten en in overleg te treden wordt toegejuicht, maar het vervolgtraject is nog belangrijker.

Transparantie
Gajadien benadrukt dat hij al meer dan twee jaar aandringt op een overzicht van gronduitgiften vanaf 2009 tot heden. Ook andere DNA-leden hebben dit overzicht gevraagd. Tijdens de vorige regeerperiode hamerde vooral de NDP op transparantie en de overzichten. Gajadien merkt op dat slechts één keer president Ronald Venetiaan een overzicht van een periode van zes maanden heeft opgestuurd naar het parlement. "Vicepresident Robert Ameerali heeft sedert vorig jaar beloofd in het parlement dat de president het overzicht zou opsturen. Ik weet niet wat ze te verbergen hebben", zegt Gajadien.

Doekhie, die ook lid is van de vaste commissie van De Nationale Assemblee voor RGB, merkt op dat hij vaker aangedrongen heeft op openheid. Daar staat hij nog steeds achter. Doekhie wijst erop dat Suriname een klein land is. “Wanneer iemand een terrein heeft gekregen en de persoon laat het schoonmaken, weet iedereen het. Het beste is om er gewoon open over te zijn”, vindt de politicus. Hij vindt dat de wet ook aangescherpt moet worden. Mensen die al een terrein hebben gekregen voor een bouwkavel, mogen geen tweede toegewezen krijgen. “Als iemand voor landbouw of veeteelt grond aanvraagt, moet de persoon met een bedrijfsplan komen en aantonen dat er financiering is voor het project. Zo wordt speculatie voorkomen”, benadrukt de NDP-topper.

Diep ingeworteld probleem
Asabina realiseert zich dat het probleem niet gemakkelijk op te lossen is. “Wij moeten niet over het hoofd zien dat het gronduitgifteprobleem diep ingeworteld is. Er zijn geen bestemmingsplannen en een wet op ruimtelijke ordening ontbreekt. De huidige wet geeft genoeg armslag aan de minister om corrigerend op te treden, maar bij de toepassing van de wettelijke maatregelen, moet er niet met meerdere maten gemeten worden”, voert Asabina aan. Hij dringt aan op transparantie, voorspelbaarheid van beleid en openbaarheid van bestuur, waarbij de overheid zich houdt aan de wet.

“We zitten ook met grondenrechtenvraagstuk in onze maag. Ik zie dat niet op korte termijn duurzaam worden opgelost”, stelt de BEP-fractieleider. Ook binnenlandbewoners gaan in hun wanhoop ertoe over om gronden in de nabijheid van hun dorpen aan te vragen. Langs de Afobakkaweg is volgens Asabina al volledig in concessie aangevraagd. Er is veel onderlinge onenigheid over grondenrechten. “Ik ben ben bang dat op termijn het traditioneel gezag het vraagstuk niet meer zal kunnen monitoren. Ik zeg niet dat het een tijdbom is, maar de regering moet met de meeste voortvarendheid werken aan de oplossing van het grondenrechtenprobleem, er is geen ontkomen hieraan. Het gaat om een zeer belangrijke issue met heel veel en uitlopende belangen: de doelstelling van de één is het schrikbeeld van de ander”, zegt Asabina.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May