Militairen mogen ook optreden tegen burgers
20 Jul 2012, 22:00
foto
Gezamenlijk optreden van politie en militairen in Albina.


"Ons wetboek van strafvordering geeft aan dat eenieder bevoegd is bij ontdekking op heterdaad, de verdachte staande te houden. Militairen die op wacht staan en een mishandeling, verkrachting, overval of ander strafbaar feit constateren, zijn bevoegd om op te treden". Humphrey Tjin Liep Shie, waarnemend korpschef is hierover duidelijk. Hij legt uit dat de militair nota bene nog over andere middelen beschikken, zoals een vuurwapen, fysieke gesteldheid en training.

Starnieuws confronteerde Tjin Liep Shie met een incident, waarbij een jongeman onlangs in volle vaart een andere, na een ruzie met een auto probeerde aan te rijden op het sportveld van Albina. Het ging er heel snel aan toe.

Verantwoordelijkheid
"Elke burger heeft de verantwoordelijkheid om de samenleving te beschermen", zegt de politievoorman. Het feit dat militairen niet optreden, schrijft de politiechef toe aan onwetendheid. "Het kan dat ze niet zo goed op de hoogte zijn en enige schroom hebben, want als er opgetreden wordt, bestaat het risico dat er ophef tegen de militair ontstaat".

Het huidige beleid, waarbij militairen en politie gezamenlijk patrouilleren, juicht Tjin Liep Shie toe. De verantwoordelijken geven in rapportages aan dat die samenwerking goed is. Met majoor Jozef Laurens heeft hij verschillende malen hierover gesproken. Ook de legerleiding heeft aangegeven dat beide instituten goed met elkaar samenwerken. "Indien er een officier in de directe omgeving was, was er zeker opgetreden", zegt Laurens.

Gezamenlijke surveillance
"Dit wordt ook het straatbeeld in Albina", zegt Tjin Liep Shie. Evenwel zal rekening worden gehouden met handelingen voortgesproten uit de binnenlandse oorlog. "We zullen bij gezamenlijke surveillance op straat met andere partners voorbereid zijn op soortgelijke situaties", zegt Tjin Liep Shie.

De Albinezen waren kortgeleden erg ingenomen met een gezamenlijke actie van politie en militairen bij de arrestatie van een kettingrover, die het gemunt had op een vrouwelijke leerkracht.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May